Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Moldova nu are nevoie…

[sondaj] Moldova nu are nevoie de președinte?

Preşedintele R. Moldova va fi ales de întreg poporul. O decizie, în acest sens, a fost adoptată pe 4 martie de Curtea Constituţională (CC). Potrivit Curții, modificările din 2000 la Legea Supremă, privind alegerea şefului statului de către parlament, sunt neconstituţionale şi au fost anulate, preşedintele urmând să fie ales prin vot direct. Hotărârea CC se răsfrânge asupra viitorului şef al statului, care, potrivit preşedintelui Curţii, Al. Tănase, ar trebui ales în următoarele 6 luni.

Curtea a decis: preşedinte ales de popor. Suntem gata?

 

Arcadie-SuceveanuArcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor din Moldova

Faptul că vom putea să ne alegem preşedintele e un avantaj. Dar există şi riscuri. Cine ne poate garanta că preşedintele ales de noi va fi mai bun decât cel ales de parlament? Va depinde şi de cumsecădenia celui care se vrea ales, dar şi de priceperea noastră de a alege. Nu poate veni nimeni pe rol de mesia ca să ne scoată din nevoile în care am nimerit… Un preşedinte, la drept vorbind, nici nu are toate puterile, ca să depindă toate de el. Dar, un om principial, cu autoritate şi o mână de fier ar putea schimba multe. Trebuie doar să putem să-l alegem. Promisiuni se vor face multe. Şi manipulări de tot felul. Să nu uităm că vorbim de politică. Iar în politică, mai ales la noi, e greu să găseşti omul în care să te încrezi ca în tine.

feodor-gheliciFiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

Un preşedinte mai bun, mai rău – depinde din ce vom avea de ales şi de cât de buni alegători suntem. Vom şti să alegem – bine, nu vom ști, e pe conștiința noastră. O vorbă populară veche spune: „ce vei semăna, aceea vei culege”. Aşa e şi aici. Eu nu ştiu cui i-a venit în cap ideea asta de modificare a Constituției – celor de la Curte sau din altă parte, dar decizia CC a rezolvat două probleme. Una: că poporul va putea să-şi aleagă singur președintele şi doi: că parlamentul a fost scutit de o nouă confruntare pe marginea alegerii președintelui. Mai departe depinde de ce fel de preşedinte ne dorim noi. Eu sper să putem alege unul „cu dinți”, pentru că în R. Moldova e nevoie de o mare „curățenie sanitară”.

368-natalia-molosagNatalia Moloşag, avocată

Dacă lumea a mers masiv la proteste, înseamnă că vrea şi e gata de alegeri. Nu ştiu pe cât de pregătite de alegeri sunt partidele. În cele de la guvernare populația şi-a pierdut încrederea, iar altele noi, cu lideri puternici, credibili, necompromişi, în care lumea să-şi pună speranțele, nu prea avem sau, cel puțin, nu şi-au făcut loc în față… Vom avea niște alegeri foarte complicate. În primul rând, cred că vor fi foarte mulți candidați pentru a dispersa electoratul. Și doi: nu se va trece fără manipulări, spălări pe creier, duble standarde, mituirea sau cumpărarea alegătorilor şi candidaţilor. Vom trece printr-un mare război electoral al televiziunilor, de aceea controlul din partea societății civile trebuie să fie mai serios ca oricând.

Sergiu-MusteataSergiu Muşteaţă, istoric

Că poporul va alege președintele, e bine. Dar decizia CC este una, oricum, stranie. Din 2000, la Curte am avut mai multe complete de judecători, dar neconstituționalitatea modificărilor la lege a fost constatată abia acum. Cam târziu şi cam în pripă. Suntem sau nu gata de alegeri? În primul rând, nu știm când vor fi. Parlamentul nu a făcut o claritate în acest sens. Unii zic că în două luni, alţii în şase. Nu e clar nici ce va fi cu Codul Electoral. Decizia ascunde ceva. În ce privește electoratul, cred că lumea e gata de alegeri. O dovedesc şi semnăturile pentru referendum, dar şi sondajele. Depinde ce oferte politice vor fi făcute. R. Moldova are nevoie de un preşedinte care să ne reprezinte, nu de un preşedinte-simbol.

Alexandra-CanAlexandra Cann, Asociația Patronală APIUS

Mare lucru această decizie nu schimbă. Se schimbă regulile de joc, dar jocul va fi al acelorași jucători (partide) care au jucat până acum. Regret că trebuie să spun ceea ce spun, dar asta-i „situațiunea”, vorba lui Caragiale. Să fie clar: nu va ajunge preşedinte în R. Moldova un candidat care nu va avea în spate un partid politic. Şi nu orice partid, dar unul cu resurse financiare serioase. Care sunt la noi partidele cu bani mulți? Cele care au furat, sunt la guvernare şi fură mai departe. Într-o democrație normală, o țară ca a noastră nu are nevoie de un tătuc. E destul un parlament. Dar nu unul ca la noi. Lumea noastră vrea președinte din disperare, dar soluția, de fapt, e alta: doar reunirea cu România.