Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Guvernul Chicu: un…

sondaj Guvernul Chicu: un an de la învestire. Ce s-a schimbat?

Pe 12 noiembrie 2019, la nici cinci luni de la formarea alianței antioligarhice PSRM-ACUM și debarcarea regimului Plahotniuc, socialiștii lui Igor Dodon, în complicitate cu democrații lui Pavel Filip, dau jos Guvernul Maiei Sandu și, în timp record (la o zi diferență), numesc un nou guvern, zis tehnocrat, în frunte cu Ion Chicu, unul dintre consilierii prezidențiali ai lui Dodon. Chicu a promis să facă reforme, să atragă investiții în infrastructură, să dezvolte economia, să crească nivelul de viață al populației și să amplifice relațiile parteneriale ale R. Moldova, atât cu Vestul, cât și cu Estul. Pe 14 noiembrie s-a împlinit un an de la învestire.

Viorel Gârbu, analist economic

În R. Moldova, nu s-a schimbat nimic esențial de la învestirea Guvernului Chicu. Ca și în alte țări, pandemia a afectat activitatea executivului. Deși se vedea clar încă din ianuarie – februarie că pandemia ia amploare, guvernul a acționat timid. Se creează impresia că guvernul s-a detașat de la problemele curente, destul de grave ale societății și ale R. Moldova sau a reacționat la ele întârziat și neadecvat. Nu putem vorbi despre realizări deosebite nici pe plan extern. Nu s-a reușit atragerea investițiilor externe. Nici exporturile pe piața rusă nu au crescut și nici nu au fost atrase investiții de pe această piață, chiar dacă Guvernul Chicu s-a manifestat ca unul pro-Est, pro-Rusia. Au fost și rămân, sub orice apreciere, relațiile și cooperarea cu organizațiile și instituțiile internaționale, care sunt partenerii noștri strategici.

Veaceslav Berbeca, analist politic

Guvernul Chicu a fost instituit ca un guvern care trebuia să asigure un nou mandat pentru Igor Dodon. Întreaga activitate a Guvernului Chicu a fost dedicată alegerilor prezidențiale. S-au făcut foarte multe promisiuni cu tentă electorală, ceea ce a afectat foarte mult activitatea executivului, deoarece nu a reușit să facă față problemelor grave din societate… Noi nu am văzut proiecte prin care guvernul să ajute oamenii care au fost grav afectați de pandemie sau secetă. Mă refer la oamenii de afaceri, dar și la alte categorii de persoane, rămase fără surse de venit. Dacă analizăm proiectele care au fost pornite sau elaborate, nu este niciunul care s-a remarcat. S-a creat impresia că banii au fost alocați pentru alte probleme, care aveau tentă electorală. Acest fapt reprezintă cea mai mare problemă a Guvernului Chicu… Relațiile UE cu R. Moldova au fost afectate și ele odată cu instituirea Guvernului Chicu, chiar dacă, în 2019, Maia Sandu a depus eforturi și a reușit să scoată R. Moldova, pentru o perioadă foarte scurtă, din izolare internațională. Schimbarea acestui guvern a afectat foarte mult relațiile UE cu R. Moldova.

Ion Tăbârță, analist politic

Guvernul Chicu a fost unul politizat și personalizat. Putem spune că acest guvern nu a administrat problemele reale ale statului. Mai degrabă s-a preocupat de imaginea politică a lui Igor Dodon din perspectiva alegerilor prezidențiale. Guvernul nu a avut o strategie clară de gestionare a pandemiei. Această pandemie a fost și este gestionată politic. A doua problemă se referă la problemele din agricultură. Guvernul nu a mers pe soluții reale pentru a face față problemei. Pe plan extern, s-a creat impresia că acest Guvern acționa împotriva României, lăsând să se înțeleagă că România ar fi generatoare de mai multe probleme în R. Moldova. Pe fundalul pandemiei, acest lucru s-a evidențiat foarte clar.

Igor Boțan, analist politic

Guvernul Chicu a fost inițial unul minoritar. Din acest considerent, programul de guvernare a fost preconizat pentru aproximativ un an de zile, până la alegerea șefului statului. Odată cu alegerea acestuia, expiră și mandatul guvernului. Dacă e să ne referim la modul în care a activat Guvernul, trebuie să spunem că condițiile nu au fost cele mai bune. Au fost doi factori: cel pandemic și altul legat de secetă. Trebuie să luăm în considerare că acestui Guvern i-a fost foarte greu. În același timp, trebuie să recunoaștem că acest Guvern s-a abătut mult de la program. Pe plan extern, lucrurile au rămas înghețate. Relațiile cu România și Ucraina la fel au rămas înghețate. Pe arena internațională am rămas destul de izolați. Asta este situația.

Pentru conformitate, Diana Severin