Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] DODON ȘI GUVERNAREA: schimb…

[sondaj] DODON ȘI GUVERNAREA: schimb de profit politic

Preşedintele Igor Dodon a semnat, pe 3 aprilie, controversatul Memorandum R. Moldova-Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Deşi Dodon susţine că documentul este unul de cooperare economică şi nu politic, Memorandumul invocă drept scop „eliminarea barierelor, care împiedică dezvoltarea comerțului reciproc”, iar aceste bariere în relațiile cu Rusia au fost mereu de ordin politic. Premierul Pavel Filip şi spicherul Andrian Candu au descalificat documentul, declarându-l nul sub aspect juridic.

Memorandumul cu UEE – semnat. Ce va urma în relaţiile cu Rusia?

Sergiu Chircă, economist, profesor universitar

Dacă nu va trece de parlament, memorandumul va rămâne o simplă hârtie, fără vreo importanță. Rușii înțeleg că e o formalitate, dar le convine, ca să facă impresia că mai au un candidat pentru Uniunea Euro-Asiatică. În realitate, UEE nu e decât o organizație cu ștampilă, prin care Rusia caută să provoace războaie economice şi politice cu republicile ex-sovietice, pentru a le readuce sub umbrela fostei URSS… Noi avem cu Rusia acord de liber schimb, încă de pe când era Filat la guvern. Am amânat atunci pachetul energetic Nr.3 cu UE. Şi cu ce ne-am ales? Cu embargouri. Piața rusă a fost mereu o unealtă politică în mâna Moscovei. Parcă vinurile noastre și alte mărfuri au fost interzise pe piața rusă pentru că sunt rele? Nu, ci pentru că Moscova a vrut să-și facă interesele politice pe contul relațiilor economice cu noi. Și același lucru îl va face și mai departe… Dodon este o unealtă, pe care Putin va folosi-o pentru a provoca instabilitate în R. Moldova, ca să nu ne putem clarifica cu viața şi cu soarta noastră.

Ion Negrei, istoric

Deşi Memorandumul a fost semnat cu UEE, în spatele lui se ascund interesele Rusiei pentru R. Moldova. Şi nu atât economice, cât politice. Şi nu ale Kazahstanului, Armeniei, Kîrgîzstanului sau Belarusiei. Cu ele, nu avem probleme. Nu ele vor retragerea R. Moldova din relațiile cu UE. Aşa că interesele cui le ascunde memorandumul, e clar. Pe cât de mult trebuie luat el în serios? Memorandumul nu e un Acord de colaborare, el nu prevede angajamente și responsabilități juridice directe, ca și în cazul cu UE. El este mai degrabă un document propagandistic din care, cred eu, vrea să scoată dividende politice şi Dodon, şi guvernarea. Primul – pe relația cu Rusia și electoratul pro-rus, iar guvernarea – pe relația cu UE și electoratul pro-UE. Avem de a face cu un schimb elegant de profit politic între aşa-zisa opoziţie în persoana lui Dodon şi guvernare în persoana lui Candu şi Filip, care au făcut declarații anti-memorandum. Curios, nu?

Alexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS

Cunoaștem ce-i posibil și ce-i imposibil în relația cu Rusia, pentru că Moscova preferă doar două modele de relații: ori subordonarea, ori ceea ce face în Ucraina. Suntem membri CSI, ce și cât a investit Rusia în economia R. Moldova, sau în modernizare, aşa cum face UE sau România? A venit cu război şi cu embargouri, neterminate până azi, iar de la ecrane o fac pe „frații seculari”? Ruşine să le fie. Şi lui Dodon. Care face acelaşi lucru. El, care o face pe marele sfătuitor cu poporul, cu cine s-a sfătuit înainte de a semna Memorandumul cu Uniunea Rusia-Belarus „şi ceilalți”? De ce nu l-a publicat, cel puțin, până a-l semna? Sau a fost adus de la Moscova abia în ziua în care a fost semnat? Procuratura şi Parlamentul trebuie să se autosesizeze şi să verifice dacă președintele a respectat procedura în ceea ce a inițiat şi a semnat, şi dacă nu, să răspundă, ca şi orice altă persoană care şi-a depășit atribuțiile.

Alecu Reniță, Asociația „Parlamentul 1990”

Ceea ce a făcut Igor Dodon este un abuz. A semnat, în calitate de președinte, un document care nu a urmat procedurile legale pe care trebuie să le parcurgă un act de politică externă, și aici trebuie să se pronunțe procuratura, să dea o apreciere și parlamentul, dar și Curtea Constituțională. Declarațiile dlor Candu și Filip că documentul nu va avea efecte juridice e prea puțin. Trebuie să existe o decizie a instituțiilor statului. Dodon a creat un precedent periculos și dacă nu va fi descurajat ne putem trezi cu ilegalități mult mai serioase. Nu cred că memorandumul va produce cutremure majore în relațiile RM-UE, deși asta se dorește, dar nici schimbări substanțiale pe relația cu Rusia. Embargourile vor mai rămâne, pentru că în relațiile economice cu noi, Moscova are abordări exclusiv politice.