Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Cine are nevoie…

sondaj Cine are nevoie de parada militară din Piața Roșie?

La ordinul lui Igor Dodon, 75 de militari ai Armatei Naționale au fost încărcați sâmbătă în avion și trimiși la Moscova (în condiții de criză pandemică severă în Rusia), pentru a participa, alături de el, la parada militară din 24 iunie, consacrată aniversării a 75-a de la „biruința URSS în marele război pentru apărarea patriei”. Deși opoziția i-a reproșat lui Dodon că pune în pericol viața militarilor noștri, acesta a ales să facă plăcerea lui Putin. Se întâmpla la o zi de la împlinirea a 79 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia – eveniment pe care Ig. Dodon nu l-a onorat în nici un fel. Militarii moldoveni de 10 ani nu au mai fost angajați în parade militare pe Piața Roșie.

Anatol Petrencu, istoric

De paradă au nevoie și Putin, și Dodon. Putin – pentru că a modificat Constituția FR, astfel încât să poată rămâne la conducerea Rusiei până în 2036. Și toate ar fi mers strună, dar a intervenit pandemia… Plus, parada de 9 mai la Minsk, a lui Lukașenko, care l-a pus, și ea, în situație pe Putin. Pentru a-și redresa imaginea de lider atotputernic, Putin a decis și el organizarea unei parade militare grandioase (lucru care place rușilor), iar după paradă va urma un ”referendum popular” care, evident, va trebui să arate susținere unanimă sau cvasi-unanimă pentru noua orânduire de guvernare din Rusia. Ce ține de Dodon: el a fost primul șef de stat, care a dat curs invitației la paradă. Suntem în an electoral și prin participarea la paradă Dodon va vrea să își demonstreze slugărnicia sa față de Putin, ceea ce prinde bine și la electoratul prorus. Că militarii noștri sunt supuși riscului sau că Rusia ne-a omorât cu foamete și deportări, pe Dodon asta îl interesează mai puțin. Pentru el contează să-i satisfacă orgoliile lui Putin, iar Putin să-l ajute să rămână președinte. Prețul? Dodon e gata să plătească orice preț. Că plătim noi, nu el.

Anatol Caraman, Asociația „Tiras-Tighina”

Parada de la Moscova este un fel de „chef pe timp de ciumă”. La mijloc sunt, cred eu, ambițiile lui Putin, care s-a simțit ofensat de Lukașenko al Belarusului, care a reușit să organizeze de 9 mai la Minsk o paradă militară în toată legea. Putin a decis să pareze cu o paradă în toată puterea militară a Rusiei, cu toate genurile de trupe și tehnică militară. El vrea să-și arate „mușchii”. De ce a trimis Dodon militarii noștri la paradă? Pentru că Dodon este un trădător. Noi nu avem de ce onora paradele Rusiei de la Moscova, care în 1944 ocupa Basarabia, iar în 1992 a împușcat în noi la Nistru. Dodon o face, pentru că fără Putin e „0”. El pleacă la paradă, cel puțin din două motive. Unu: pentru că vrea să-și mențină electoratul rus pentru alegerile din toamnă. Și doi: pentru a-și asigura refugiul, dacă pierde alegerile la toamnă.

Mariana S. Țăranu, istoric

Din momentul creării și până în prezent, R. Moldova niciodată nu a avut parte de o elită politică care s-o reprezinte. Ig. Dodon este reprezentantul Federației Ruse în R. Moldova și acționează în conformitate cu interesele statului pe care îl reprezintă. În toți anii de când a fost ales, Ig. Dodon a acționat în toate de pe poziția partidului socialiștilor și nu de pe cea de președinte al R.Moldova. Comportamentul ignorant și neadecvat al lui Dodon și trimiterea celor 75 de militari la parada militară din Moscova pe timp de criză pandemică acută denotă clar că pentru guvernare și, nemijlocit, pentru președintele Dodon, omul nu valorează nimic, îndeosebi în cazul în care e vorba de dividende politice.

Iurie Reniță, deputat

Cei 75 de militari moldoveni sunt, din păcate, „carne vie de tun” pentru nesăbuitele orgolii prezidențiale ale lui Dodon și docilitatea totală faţă de Kremlin – netaxate legal de către instituțiile statului și, in primul rând, de Procuratura Generală. Să trimiți un contingent de militari într-o țară, care-ți ocupă ilegal o parte din teritoriul tău și-i plină de coronavirus, este o crimă și o trădare de patrie. Să ignori cu bună știință și intenționat comemorarea primului val de deportări staliniste a părinților și buneilor noștri este o sfidare în stil tradițional bolșevic, plin de ură și de luptă de clasă. Dodon n-are nimic în comun cu R. Moldova și cu interesele noastre naționale și europene. Pe el îl interesează exclusiv un nou mandat prezidențial și transformarea R. Moldova într-o gubernie rusească de altădată. Acesta-i tristul adevăr!

Pentru conformitate, P.G.