Societatea civilă aduce acuzații dure conducerii statului. Liderii AIE nu acceptă ultimatumuri și alegeri anticipate – Ziarul de Gardă
 • Societatea civilă aduce acuzații dure conducerii statului. Liderii AIE nu acceptă ultimatumuri și alegeri anticipate

  Societatea civilă aduce acuzații dure conducerii statului. Liderii AIE nu acceptă ultimatumuri și alegeri anticipate
  15 octombrie 2015 | 10:04

  Forumul Public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”, convocat la inițiativa președintelui țării, a speaker-ul Parlamentului și a premierului, a durat aproape trei ore, dar nu a convenit asupra unui numitor comun. Liderii AIE: Vlad Filat, Mihai Ghimpu și Marian Lupu au respins acuzațiile aduse de societatea civilă și au chemat spre calm și dialog, în timp ce membrii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” au „circul” la o oră de la demararea discuțiilor. La forum au participat peste 75 de reprezentanți ai societății civile și ai clasei politice. Majoritatea dintre ei au avut mesaje negative în adresa conducerii țării, criticând actuala guvernare și acuzând-o de instabilitatea în care se află Republica Moldova.

  În deschiderea forumului conducerea de vârf a venit cu mesaje de consolidare a societății. Președintele Nicolae Timofti a recunoscut că lucrurile în țară merg prost, iar Republica Moldova este măcinată de corupție. Pe de altă parte acesta a menționat că dușmanii Republicii Moldova folosesc anumite forțe interne pentru a destabiliza și mai mult situația. Potrivit lui Timofti, acum „stau la pândă o seamă de aventurieri politici finanțați din exterior” ca să profite de pe urma situației dificile din R. Moldova, dar „nu s-ar fi ajuns la aceasta, dacă ar fi existat mai multă responsabilitate” din partea politicienilor de la guvernare.
  Președintele crede că „efectul de căpătuire” al acestora „a lovit în cei mulți”, iar toți cei care nu-și îndeplinesc obligațiunile, inclusiv judecătorii, „trebuie puși la respect”.

  Șeful legislativului Andrian Candu a declarat că este nevoie de o viziune comună a politicului și a societății pentru dezvoltarea Republicii Moldova, iar acțiunile radicale nu sunt o soluție. El a recunoscut faptul că „guvernarea a făcut greșeli”, dar că „sunt și lucruri realizate”, referindu-se la semnarea Acordului de asociere cu UE, liberalizarea regimului de vize etc. În opinia lui Candu, acum guvernarea trebuie să recupereze încrederea cetățenilor în instituțiile publice.

  Și liderii Alianței pentru Integrare Europeană au declarat că Republica Moldova se confruntă cu grave probleme. Ei însă au făcut apel la unitate, menționând că alegerile anticipate nu reprezintă o soluție, ci mai degrabă vor genera o „catastrofă”.
  Premierul Valeriu Streleț a enumerat câteva acțiuni demarate de Guvern, menite să accelereze reformele în R. Moldova, printre ele se numără relansarea strategiei anticorupție, curățirea și asanarea sistemului financiar-bancar, interconectarea la sistemul energetic european etc.

  Unul dintre liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a declarat însă faptul că actuala guvernare nu ar vrea să schimbe nimic, de fapt. El a propus depolitizarea instituțiilor statale, demiterea funcționarilor care au contribuit la furtul secolului, îndeplinirea cerințelor protestatarilor, întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău, deoligarhizarea statului etc.

  Andrei Năstase a prezentat un Manifest care conține 25 de revendicări ale protestatarilor. Ei oferă guvernanților un termen de două zile pentru a demara schimbările. „Constatăm că guvernarea vrea să mențină cu orice preț oligarhia la putere și mimează dialogul prin această inițiativă. Noi am fost mereu deschiși pentru un dialog. Refuzul de a convoca o ședința comună a Parlamentului cu membrii Adunării Naționale denotă izolarea guvernării de popor, precum și frica regimului că s-ar putea fisura din interiorul său. Dialoguri sterile cu interpușii unei guvernări oligarhice nu sunt suficiente. Este imposibilă semnarea pactelor de orice ordin fără o guvernare legitimă. Guvernarea este compromisă iremediabil. Facem apel la organizațiile asociative să adere la mișcarea protestatară să facă presiuni aspura oligarhilor să capituleze. Cerem guvernării ca în termen de două zile să răspundă la cererile din prezentul Manifest. Vom prezenta celor trei președinti Manifestul și cerințele noastre.”, a declarat liderul Platformei DA.

  Năstase a cerut conducerii să nu admită transformarea miliardului furat în datorie de stat, să nu permită majorarea tarifelor la energia electrică, să stabilească pensia minimă nu mai mică decât coșul mediu de consum, să aloce ajutoare celor care au venituri sub minimul de existență.

  În timp ce Vlad Filat a făcut constatări referitor la situația dificilă a țării, membrii Platformei DA au părăsit sala: „Noi nu mai putem rabda circul acesta. Noi ieșim. Miliardul trebuie întors…”, a replicat Năstase, înainte de a-i fi stins microfonul. Liderul PLDM a declarat că speră ca la o altă ședință de dialog atmosfera să fie mult mai calmă.

  Pe de o parte, liderii fracțiunilor parlamentare au recunoscut că Republica Moldova se află într-o situație mai puțin plăcută, iar asta din cauza unor greșeli pe care și le asumă guvernarea, dar pe de alta, aceștia se pronunță împotriva alegerilor parlamentare anticipate, menționând că un eventual scrutin nu este soluția potrivită pentru țara noastră.
  Antonita Fonari, director la Centrul de resurse “Tineri și Liberi” a adus mai multe acuzații la adresa conducerii de vârf a statului: „Sunt fericită să aud că d-nul Timofti este dezamăgit, și noi suntem dezamăgiți și dezamăgite. ONG-urile au facut ceea ce nu putea face guvernarea de la ’90 încoace. Nu ne dezumanizați, ca să ne mințiți mai ușor, ca să ne chemați la evenimente de bifă. D-le Streletâț, dacă sunt suficiente probe, de ce Shor face concerte, dar nu este investigat? Cei de la guvernare, puteți să vă puneți o misiune: să numai furați? Nimic! Să nu mai băgați mâna în buzunarul nostru! Sau eu voi accepta ca 20% din banii noștri se duc în contul mafiei și mai mult nu ne chemați la așa evenimente!”

  Scriitorul Andrei Țurcanu a propus demararea unei platforme de discuții fără participarea liderilor de partid, ci doar cu negociatori ai puterii, cu grupuri de experți pe domeniile problematice.

  Vlad Gribincea, președintele CJRM, a cerut conducerii statului să fie sinceri în discuțiile cu cetățenii, dar să nu arunce cu „sperieturi” de genul alegerilor anticipate. El crede că termenul de recăpătare de către autorități a încrederii oamenilor este de 30 de zile, timp în care ar demara schimbări vizibile pe segmentele discutate de protestatari.

  O întrebare a participanților s-a referit la faptul că lipsește oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel care ar deține, de fapt, puterea politică din RM. Grigore Belostecinic, moderatorul discuțiilor, a precizat:„Nu l-am găsit în lista invitaților pe d-nul Plahotniuc, probabil a fost o scăpare.”
  La forum au participat peste 70 de persoane – politicieni, reprezentanți ai societății civile, mediului de afaceri și administrației publice locale. Propunerile formulate urmează să fie sistematizate, iar ulterior, ar putea fi constituite și grupuri tematice de lucru. Autoritățile au îndemnat participanții să fie organizate și pe viitor asemenea reuniuni, dar unii reprezentanți ai societății civile au exprimat îndoieli în privința eficienței acestora.

  Menționăm că organizarea formului a genrat nemulțumiri. Blocul Unității Naționale (BUN), de exemplu, care nu a fost chemat la forum, a condamnat modul în care autoritățile Republicii Moldova și-au ales partenerii de dialog.
  Liderul PPEM, Iurie Leancă, și-a argumentat lipsa prin faptul că nu dorește să devină un participat al unei noi „farse” politice. „Nu vreau să particip la un eveniment fictiv, unde se vor auzi iarăşi doar promisiuni şi vorbe goale, în timp ce un plan concret anticriză încă nu a fost elaborat şi aplicat”, a relatat Iurie Leancă. El a precizat că PPEM cere președintelui țării Nicolae Timofti, președintelui Parlamentului Adrian Candu și premierului Valeriu Streleț să elaboreze mai întâi, în regim de urgență, un Plan de Acțiuni de scoatere a țării din criza în care se află, apoi să vină să-l consulte cu societatea. „Acesta ar fi un demers constructiv și ar arăta că înțeleg măcar în ultimul moment situația în care am ajuns cu toții. Acest plan trebuia să fie demult elaborat, dacă la putere am fi avut o guvernare responsabilă”, a concretizat politicianul.
  Menționăm că opoziția a refuzat să se așeze la masa de discuții. Partidul Nostru în frunte cu Renato Usatîi și Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, anunţă pentru 15 octombrie proteste de amploare.

  Foto: basarabia.md

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ 4 556 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 3 252 de persoane s-au imunizat cu prima doză

  4 556 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 3 252 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 1 303 de persoane au fost imunizate cu a doua doză, anunță miercu…
  FOTO/ 4 556 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 3 252 de persoane s-au imunizat cu prima doză

  DOC/ Guvernul a modificat programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale

  Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 22 septembrie, proiectul privind modificarea programului cu privire la repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2021…
  DOC/ Guvernul a modificat programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale

  Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău

  Un focus de trei filme dedicat actorului român de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti din arhiva UNATC…
  Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău

  Citiți joi în ZdG. Ediția din 23 septembrie 2021

  În ediția din 23 septembrie a Ziarului de Gardă, citiți un articol despre averea și cariera pretendenților la funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău. 15 magistrați s-au înscris în concursul pentru supl…
  Citiți joi în ZdG. Ediția din 23 septembrie 2021