Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii din CMC vor referendum…

Socialiștii din CMC vor referendum pentru demiterea lui Chirtoacă, concomitent cu alegerile prezidențiale

Un proiect pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcție a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost semnat astăzi de 19 consilieri socialiști din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Documentul urmează să fie transmis tuturor aleșilor municipali. 

Liderul fracțiuniii PSRM, Ion Ceban, a menționat că exsită două modalități de organizare a plebiscitului: prima reprezintă votarea consilierilor municipali. Pentru aceasta este nevoie ca iniţiativa să fie susţinută de 34 de aleşi locali.  În opinia socaliștilor cea mai bună perioadă pentru votare este 15-30 septembrie, curent. În acest caz, referendumul privind demiterea lui Dorin Chirtoacă ar putea  fi organizat concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Cea de-a doua modalitate este desfășurarea unui referendum prin crearea unui grup de iniţiativă şi colectarea de semnături. Acest lucru este posibil doar după expirarea termenului de un an din momentul investirii lui Dorin Chirtoacă în funcţie, adică nu mai devreme de luna iulie. Ion Ceban a declarat că socialiştii sunt gata pentru ambele variante, dar și că numărul cetăţenilor dispuşi să sprijine această idee este mult mai mare decât necesarul de 10% din populaţia oraşului, aşa cum prevede Codul Electoral.

„Noi deja am semnat textul proiectului. Îi aşteptăm pe ceilalţi. Demisia lui Chirtoacă este un scop nu doar al socialiştilor, ci al tuturor celor îngrijoraţi de soarta acestui oraş. Fărădelegile zilnice, starea drumurilor, a spaţiilor verzi, construcţiile de pe terenurile de joacă pentru copii, pe teritoriul grădiniţelor de copii şi a şcolilor, managementul prost în sfera sănătăţii, culturii, educației… Situaţia este foarte tristă. Dacă vom continua să-l tolerăm pe Chirtoacă în această funcţie, înseamnă că vom continua să răbdăm haosul, fărădelegile, iresponsabilitatea, persoane nepotrivite în funcţiile deţinute, construcţiile ilegale, drumurile proaste, gherete la tot pasul etc. Nu trebuie să-i mai permitem acestui om să-şi bată joc în halul acesta de oraşul nostru!”, a menținat Ceban.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vadim Brânzaniuc, a declarat că primarul este sigur că, chiar și în cazul unui referendum, decizia chișinăuienilor nu poate fi alta decât cea de un an în urmă, la alegerile locale. „Primarul general a mai spus-o și anterior: este dreptul consilierilor de a organiza, de a iniția proiecte.” Purtătorul de cuvânt nu a dorit să comenteze declarațiile lui Ion Ceban privind iresponsabilitatea și inactivitatea primarului. Acesta a menționat că ele sunt doar declarații ale unii fracțiuni politice din Consiliul Municipal.