Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șeful Parlamentului ucrainean la Chișinău:…

Șeful Parlamentului ucrainean la Chișinău: „Cu patru ani în urmă am simțit agresiunea Rusiei cu toată asprimea”

Războiul declanșat acum patru ani în estul Ucrainei nu este numai împotriva Ucrainei, dar și a întregii lumi civilizate, susține președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, care mai declară că Federația Rusă și personal Vladimir Putin este un pericol pentru întreaga lume liberă. Declarațiile au fost făcute de șeful legislativului din Kiev în cadrul primei conferințe interparlamentare cu genericul „Georgia, R. Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, care se adesfășoară astăzi, 2 martie, la Chișinău. Andriy Parubiy afirmă că își dorește o reglementare pașnică a conflictului din estul țării, în același timp mulțumește Statelor Unite ale Americii pentru decizia de a livra Ucrainei arme. Președintele parlamentului ucrainean a calificat teritoriile celor trei țări, Moldova, Ucraina și Georgia, nu doar zone gri, dar și „un scut al Europei” care apără atât propriile hotare, cât și cele ale țărilor Uniunii Europene.

Andriy Parubiy a declarat că Ucraina, „cu patru ani în urmă a simțit agresiunea Rusiei cu toată asprimea”.

„Am spus foarte clar că acest război este nu numai împotriva Ucrainei, dar și a întregii lumi civilizate, că Putin este un pericol nu numai pentru Ucraina, dar și pentru întreaga lume liberă. În patru ani am înțeles globalitatea acestor probleme”, a început discursul său șeful Radei Supreme a Ucrainei.

Acesta a declarat că o direcție a războiului hibrid este războiul informațional pe care Putin îl duce în privința celor trei țări, pentru a manipula opinia publică. În context, oficialul ucrainean a vorbit despre necesitatea identificării unor soluții pentru „a opri această expansiune” și a unor proiecte comune, în special în domeniul securității energetice, domeniu care ar fi folosit de Vladimir Putin drept instrument de luptă împotriva celor trei state, dar și a altor țări din lume.

Cu referire la securitatea militară, șeful legislativului ucrainean a adus mulțumiri Statelor Unite ale Americii pentru decizia de livra Ucrainei arme. „Dorim o reglementare pașnică a acestui conflict, noi ne apărăm teritoriile proprii, nu vrem pământ străin, dar știm că trebuie să întărim armata noastră pentru ca în viitor să poată face față acestor riscuri sau agresiuni. Este foarte important ca să găsim strategii comune de combatere. Locuim pe teritorii proprii, suverane. Ați menționat despre zona gri, eu aș numi un scut al Europei, care apără nu numai propriile sale hotare, dar și cele ale țărilor din UE. Ne unește, desigur, și programul Parteneriatului Estic, drumul comun spre UE, e important un schimb de expreiențe pe acestă cale. Avem nevoie de susținerea Europei, inclusiv pentru realizarea reformelor. Ne dorim sincer ca societățile noastre să fie prospere. Pentru ucraina, lupta cu corupția este o prioritate”, a declarat în cadrul Conferinței președintele Radei Supreme a Ucrainei, precizând că ieri, 1 martie, legislativul din Kiev a adoptat hotărârea de crea o instanță de judecată specializată, anticorupție. Acest lucru, susține Andriy Parubiy, va permite consolidarea unei infrastructuri de luptă împotriva corupției.

„Avem nevoie de proiecte strategice comune de combatere a agresiunilor Rusiei. Evenimentul de astăzi este un bun început pentru fundamentarea unui proiect de securitate regională, cu susținerea partenerilor europeni și americani”, a punctat oficialul ucrainean.

Astăzi, 2 martie, la Chișinău are loc prima Conferință interparlamentară de nivel înalt pe probleme de securitate.  Circa 150 de oficiali, experți și diplomați se întâlnesc în capitala R. Moldova pentru a discuta chestiuni de securitate informațională, energetică, militară și de cooperare regională. Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” este organizată, pentru prima dată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților Parlamentelor  R. Moldova, Georgiei și Ucrainei.