Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șefa statului și ministra Afacerilor Interne…

Șefa statului și ministra Afacerilor Interne vor participa la Conferința de Securitate de la München

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, vor participa la Conferința de Securitate de la München, în perioada 17-19 februarie.

În cadrul evenimentului internațional din Germania, agenda șefei statului prevede întrevederi cu lideri de state și guverne, înalți oficiali europeni, dar și cu unii șefi de organizații internaționale, potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale.

„Cea de-a 59-a reuniune a forumului va oferi o platformă de discuții, la nivel înalt, privind cele mai mari provocări ale politicii externe și de securitate din această perioadă”, se menționează în comunicat.

Totodată, la aproape un an de la agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina, se va discuta despre angajamentul politic al comunității mondiale față de ordinea internațională bazată pe reguli.

Din delegația R. Moldova face parte și ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco. Pe parcursul celor trei zile de activitate ale Conferinței, Ana Revenco va purta discuții bilaterale cu oficialii europeni. „O atenție sporită va fi acordată operaționalizării Hub-ului de securitate al Uniunii Europene de la Chișinău, dat fiind faptul că R. Moldova a devenit stat producător de securitate pentru spațiul european, prin fortificarea centurii de securitate la frontiera cu războiul din Ucraina”, potrivit unui comunicat al Ministerului de resort.

Conferința de Securitate de la München este cel mai important forum consacrat securității transatlantice și internaționale, devenind un eveniment anual focusat pe promovarea soluționării pașnice a conflictelor, a cooperării mondiale și a dialogului. Conferința de anul acesta va întruni peste 45 de șefi de state și de guverne din toată lumea, precum și peste 70 de miniștri.

Luni, 13 februarie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a declarat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. 

„Parlamentul R. Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă la aceste acțiuni îndreptate împotriva statului R. Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, precum și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”, a subliniat președinta Maia Sandu.

Volodimir Zelenski a afirmat joi, 9 februarie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European că Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintelui ucrainean, acesta prevedea preluarea controlului asupra statului. Declarațiile au fost confirmate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, care a comunicat că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

Reprezentanții SIS au emis un comunicat de presă în care au confirmat recepționarea informațiilor de la partenerii ucraineni, dar au menționat că nu pot oferi mai multe detalii, „deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare”.