Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șefa statului, despre decizia UE…

Șefa statului, despre decizia UE de a sancționa persoanele care destabilizează situația în R. Moldova: „Este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Moldova”

Sursa: Guvernul Republicii Moldova/Facebook

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în care salută decizia Consiliului Uniunii Europene prin care vor fi sancționate persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Moldovei și amenință suveranitatea și independența țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului.

„Datorită acestei decizii, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”, a spus președinta.

Șefa statului a mai subliniat că măsurile restrictive ar putea fi aplicate și persoanelor implicate în deturnarea de fonduri publice, care ar fi în măsură să preia controlul sau să afecteze grav activitatea instituțiilor statului. 

„Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menținem stabilitatea și securitatea în țară prin impunerea de sancțiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulțumim României pentru implicarea constantă și susținerea fermă a acestei inițiative importante pentru Moldova. Adoptarea acestui regim de sancțiuni este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Moldova, pentru calea noastră europeană și pentru asigurarea păcii și stabilității în regiune”, a conchis Maia Sandu.

UE a adoptat cadrul legal care permite impunerea sancțiunilor pentru persoanele care desfășoară acțiuni de destabilizare a R. Moldova

ZdG a scris vineri, 28 aprilie, că Consiliul European a adoptat la solicitarea autorităților R. Moldova, cadrul legal de măsuri restrictive, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

„Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, suntem martorii unor încercări sporite și continue de destabilizare a R. Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm capacitatea de rezistență a R. Moldova, vizându-i pe cei care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în actualul context dificil”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate.

Datorită noului cadru legal, potrivit Consiliului European, UE va putea viza, de exemplu, „persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”.

„Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza, de asemenea, persoanele care se angajează în abateri financiare grave privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului sau le-ar putea influența grav.

Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interdicție de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, precum și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.”, potrivit Consiliului European.

Eforturile de destabilizare a R. Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova, mai anunță Consiliul European.