Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UE a adoptat cadrul legal…

UE a adoptat cadrul legal care permite impunerea sancțiunilor pentru persoanele care desfășoară acțiuni de destabilizare a R. Moldova

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Consiliul European a adoptat vineri, 28 aprilie, la solicitarea autorităților R. Moldova, cadrul legal de măsuri restrictive, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării, anunță instituția europeană într-un comunicat.

„Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, suntem martorii unor încercări sporite și continue de destabilizare a R. Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm capacitatea de rezistență a R. Moldova, vizându-i pe cei care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în actualul context dificil”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate.

Datorită noului cadru legal, potrivit Consiliului European, UE va putea viza, de exemplu, „persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”.

„Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza, de asemenea, persoanele care se angajează în abateri financiare grave privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului sau le-ar putea influența grav.

Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interdicție de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, precum și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.”, potrivit Consiliului European.

Eforturile de destabilizare a R. Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova, mai anunță Consiliul European.

Pe 24 aprilie, în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg, s-a ajuns la un acord politic pentru crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa R. Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă lansată de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, la CAE din 20 februarie.

Ministerul Afacerilor Externe de la București anunța, zilele trecute, că România lucrează deja împreună cu autoritățile din R. Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate în baza regimului de sancțiuni, care vor fi propuse după finalizarea ultimelor etape procedural-formale legate de regimul de sancțiuni.