Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Schemele” de la BEM, ajunse…

„Schemele” de la BEM, ajunse la CNA

438-banca-de-economiiPreşedintele Comisiei Economie a Parlamentului, Veaceslav Ioniţă, a fost audiat, pe 23 septembrie, la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Ioniţă a depus mărturii în dosarul Banca de Economii (BEM), în care îl acuză pe fostul premier, Vlad Filat, de scheme frauduloase de spălare de cel puţin 120 mil. de lei. Vlad Filat califică schemele prezentate de Ioniţă drept nişte simple desene.

După ce, acum zece zile, preşedintele Comisiei Economie a Parlamentului, Veaceslav Ioniţă, a prezentat public o schemă din care ar fi reieşit că banii de la BEM ar fi fost spălaţi prin firme offshore, prin transferuri de credite false, prin transferuri făcute pe conturi private, în interesul unor persoane, pe 23 septembrie, acesta a fost audiat de ofiţerii CNA. Ioniţă susţine că a prezentat documente noi, privind prejudicierea BEM prin acţiuni în spatele cărora s-ar fi aflat fostul premier, Vlad Filat.

În urma acestor acuzaţii, Vlad Filat l-a acţionat în judecată pe fostul său coleg, calificând aceste „scheme” drept nişte simple desene.

„Vis-a-vis de aceste desene, care au fost prezentate, eu am acţionat în instanţa de judecată, deoarece consider că aceste acuzaţii false sunt mult prea grave. Şi eu, foarte uşor, puteam să prezint acelaşi desen, cu anumite date schimbate. Să pun acolo numele altcuiva. În urma acestei ieşiri mincinoase din partea dânsului, eu, personal, am solicitat instituţiile statului să investigheze această situaţie”, a spus Vlad Filat, în cadrul unei emisiuni TV.

Streleţ: Ioniţă rămâne scula în mâinile care îl folosesc

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, confirmă că fostul său coleg, Veaceslav Ioniţă, a fost demis din fracţiunea PLDM.

‘’Păi, este dat afară din fracţiune, dacă rămâne mai departe sculă în mâinile care îl folosesc, asta e’’, spune Valeriu Streleţ.

L-am întrebat dacă Ioniţă va rămâne în continuare preşedintele Comisiei Parlamentare Economie Buget şi Finanţe, Valeriu Streleţ a răspuns: să urmărim evenimentele şi vom vedea. Totodată, Valeriu Streleţ a comentat pe un site de socializare că fostul său coleg, Veaceslav Ioniţă, este un escroc.

‘’Un escroc despre care toată societatea ştie că este în solda grupurilor de interese obscure, care au blocat ani de zile importante reforme în domeniul asigurărilor, cel bancar şi cel al pieţei valorilor mobiliare. Mi-e milă de el şi admit că este dependent şi şantajabil. Dar asta nu-i justifică ticăloşenia’’, a scris Valeriu Streleţ.

Documente noi la CNA

Preşedintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă, spune că, prin astfel de declaraţii, se manipulează opinia publică. ‘’Dacă cineva crede că prin astfel de cuvinte de doi bănuţi poate fi sustrasă opinia publică, atunci cred că nu sunt oameni serioşi. Multă lume a uitat că aceasta este de fapt obligaţia comisiei, de a monitoriza ce se întâmplă la Banca de Economii. Există două hotărâri de Parlament, care obligă comisia să monitorizeze’’, susţine Ioniţă.

Preşedintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget şi Finanţe a prezentat mai multe documente la CNA vizate de BEM. Potrivit lui, mai deţine câteva documente, care în scurt timp vor fi prezentate public.

Reacţia BEM

La acuzaţiile lansate în ultimul timp cu referire la situaţia de la BEM, a reacţionat şi administraţia BEM. Printr-un comunicat de presă, se explică că aceste informaţii nu au la bază date reale, fiind vehiculate cu rea-credinţă şi scopul este de a afecta imaginea băncii. Totodată, banca atenţionează că persoanele care răspândesc astfel de informaţii poartă răspundere legală pentru eventualele prejudicii pe care le-ar putea provoca băncii şi clienţilor ei. În acest sens, vom sesiza instituţiile de drept pentru a demara investigaţii şi a da calificativele legale acestor încercări de denigrare a instituţiei financiare, se spune în comunicatul de presă.

RdG