• Asigurările cerute de Dodon la ședința ACUM- PSRM de pe 8 iunie, înainte de retragerea PD-ului. „Tremura ca varga”. Dezvăluirile unui deputat

  Asigurările cerute de Dodon la ședința ACUM- PSRM de pe 8 iunie, înainte de retragerea PD-ului. „Tremura ca varga”. Dezvăluirile unui deputat
  de
  vizualizări
  26 februarie 2020 | 15:25

  Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a participat dimineața, pe 8 iunie 2019, la ședința dintre conducerea blocului electoral ACUM și conducerea Partidului Socialiștilor din R. Moldova, organizată la Parlament, înainte ca Partidul Democrat (PDM) să se retragă de la Guvernare. Deputatul fracțiunii parlamentare PAS, blocul ACUM, Mihai Popșoi susține că în cadrul ședinței în care cele două partide discutau despre preluarea puterii în R. Moldova, președintele R. Moldova, Igor Dodon, insista și cerea asigurări de la liderul PAS, Maia Sandu și liderul PPDA, Andrei Năstase, că ambii vor merge până la capăt pentru a doborâ guvernarea PDM și pentru „a-i da bătălia decisivă liderului PDM de atunci, Vladimir Plahotniuc”, altfel, dacă acest lucru nu se va întâmpla, membrii familiei sale riscă să fie reținuți în mai multe dosare în care ar figura.

  Deputatul ACUM, Mihai Popșoi susține, la ședința din 8 iunie 2019, înainte ca cei din ACUM și PSRM să voteze împreună conducerea noului Parlament de la Chișinău, a participat și președintele Igor Dodon.

  Potrivit lui Popșoi, atunci presedintele R. Moldova, Igor Dodon, cerea insistent asiguri de la conducerea PAS și PPDA că vor merge până la capat pentru „a-l doborâ pe Vladimir Plahotniuc”. Deputatul susține că Dodon le-a cerut acest lucru liderilor PAS și PPDA de frica unor dosare penale în care figurează familia Dodon, mai exact de teamă că soția și fratele președintelui să nu fie arestați.

  „Pe 8 iunie, atunci când eram la Parlament, la acea ședință „istorică” zic eu, unde conducerea blocului ACUM și conducerea PSRM s-au întrunit în dimineața zilei de 8 iunie pentru a vota conducerea Parlamentului și pentru a-i da bătălia decisivă lui Plahotniuc. La acea ședință, domnul președinte Igor Dodon tremura ca varga și îi tot spunea doamnei Sandu și domnul Năstase că: „Domnilor voi mergeți până la capăt, pentru că eu merg până la capăt, că nu am cale întoarsă, că Plahotniuc o să-i aresteze pe Galina și pe fratele său.

  (…) Unele surse anonime din cadrul PG mi-au confirmat aceste fapte. Fiecare al doilea socialist ne spuneau că Dodon este strâns de ghearele lui Plahotniuc, cu dosare penale deschise atât pe numele primei doamne, cât și fratele său, care acum a devenit dezvoltator imobiliar în Moscova cu domnul Chaika. De faptul că doamna Dodon ar fi fost pasibilă de dosare penale și ar fi avut o serie de dosare penale încă legate de finanțarea fundației „Soluția”, care nu este altceva decât o mășinărie politică cum făcea Plahotniuc pe vremuri, cum era fundația „Edelweiss” , lucru care era știut de toata societatea.

  (…) Vedem această listă cu numele persoanelor care au fost cerute să fie investigate de Fisc, a 4-a în această listă este doamna Dodon.
  Cunoaștem dosarul Bahamas, care este investigat, ar fi venit bani din Federația Rusă, care prin offshore-urile, au ajuns la Exclusiv Media acolo unde Galina Dodon este director financiar. Omenește nouă ne era milă de domnul Dodon, chiar dacă noi cunoșteam că atât cât doamna Dodon, cât și Alexandru Dodon, probabil că merită să fie trași la răspundere, dar omenește ne era milă. Sursele fundației primei doamne rămân necunoscute și trezesc foarte multe semne de întrebare”, a declarat Popșoi.

  29 de persoane fizice, printre care se numără și deputați din Parlamentul R. Moldova, urmează a fi audiate pe marginea dosarului de finanțare a Partidului Socialiștilor din străinătate. Informația a fost oferită pentru Ziarul de Gardă de către procurorul general Alexandr Stoianoglo.

  Potrivit lui Stoianoglo, activitățile procesuale pe marginea dosarului de finanțare a PSRM din străinătate au început în iunie 2016 și au purtat „un caracter neplanificat și neconsecvent” pentru o durată de 3 ani.

  Ziarul de Gardă a scris anterior că procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. O ordonanță în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”.

  Potrivit unui document care a ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să prezinte fotocopiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor (proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc.).

  În listă se numără mai mulți actuali și foști deputați socialiști, printre care: Petru Burduja, Corneliu Furculiță, Petru Corduneanu, Vasilea Bolea și Vladimir Odnostalco.

  În listă o mai găsim pe soția președintelui, Galina Dodon,pe fostul consilier al lui Igor Dodon, actual membru al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, pe șefa serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, dar și pe fratele finului președintelui, Vadim Filipov.

  În lista companiilor care ar fi avut rapoarte financiare cu socialiștii se numără compania „Exclusiv Media” SRL, care gestionează postul NTV Moldova. În vizorul procurorilor este și compania „Telesistem TV” SRL, care gestionează „Accent” TV și „Primul în Moldova, dar și compania nerezidentă „Bulwer Development” LP, reprezentată de Iaroslav Țurcan care, mai este figurează și în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată de Galina Dodon și care, la fel, se numără pe lista procurorilor.

  Sâmbătă, 8 iunie 2019, PSRM și ACUM, anunță formarea noului guvern al PSRM-ACUM.

  Pe 14 iunie, după o săptămână de la declanşarea unor tensiunile politice la Chişinău, după formare noului guvern ACUM și PSRM, Partidul Democrat (PDM) a anunțat că cedează puterea și că se retrage de la guvernare, iar Guvernul Filip își dă demisia și eliberează clădirile instituțiilor de stat.

  În contextul declarațiilor făcute de către Popșoi, ZdG a solicitat o reacție de la Președinție, iar ulterior vom reveni cu detalii.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Mesajul lui Iohannis de Ziua Românilor de Pretutindeni: Este nevoie de toţi românii, de „aici” şi de „acolo”, pentru a construi împreună România

  Președintele român Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Iohannis a precizat că este nevoie de toţi românii, de „aici” şi de „acolo”, din ţară şi din stră…
  Mesajul lui Iohannis de Ziua Românilor de Pretutindeni: Este nevoie de toţi românii, de „aici” şi de „acolo”, pentru a construi împreună România

  Aprope un an de când Șor a fugit din R. Moldova. La ce etapă se află dosarul pe faptul trecerii ilegale a frontierei

  În vara anului trecut, Procuratura informa că a pornit un dosar penal pe faptul trecerii ilegale a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor. Acuzatorii de stat menționau atunci că fuga lui Șor, care avea…
  Aprope un an de când Șor a fugit din R. Moldova. La ce etapă se află dosarul pe faptul trecerii ilegale a frontierei

  Trump amână summitul G7 din iunie și spune că i-ar plăcea să invite alte țări, printre care Rusia

  Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, scrie BBC, citat de Digi24. „Nu am sentimentu…
  Trump amână summitul G7 din iunie și spune că i-ar plăcea să invite alte țări, printre care Rusia

  Instrucțiuni pentru slujbele religioase: fără sărutatul icoanelor și cu abținere de la ritualul sfintei împărtășanii

  Începând cu 5 iunie, autoritățile au permis întrunirile cu caracter religios, precum și oficierea slujbelor religioase, însă cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. În acest sens, Comisia na…
  Instrucțiuni pentru slujbele religioase: fără sărutatul icoanelor și cu abținere de la ritualul sfintei împărtășanii

  Video/Clinica Juridică ZdG: Despre asigurarea obligatorie de asistență medicală

  De la lansarea rubricii „Consultanță Juridică la ZdG”, majoritatea cititorilor au fost interesați de modul în care funcționează sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală în R. Moldova. Mai multe î…
  Video/Clinica Juridică ZdG: Despre asigurarea obligatorie de asistență medicală

  COVID-19 a mai luat viața a 3 persoane: Bilanțul deceselor ajunge la 294

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) informează despre înregistrarea a încă trei decese provocate de COVID-19 în R. Moldova. Astfel, bilanțul național ajunge deja la 294 d…
  COVID-19 a mai luat viața a 3 persoane: Bilanțul deceselor ajunge la 294