Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Stoianoglo, despre dosarul privind finanțarea…

Stoianoglo, despre dosarul privind finanțarea din exterior a PSRM

Foto: presedinte.md

Procurorul general Alexandr Stoianoglo declară că Procuratura Generală nu s-a implicat în dosarul penal cu privire la finanțarea din exterior a Partidului Socialiștilor decât doar în legătură cu examinarea unor acțiuni perocesuale, în urma unei adresări oficiale a președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Cu referire la cauza privind „finanţarea PSRM”, pornită, de fapt, pentru acţiuni pretinse de spălare de bani, care la fel este una extrem de voluminoasă şi complexă, este de reţinut că activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent pe o durată de peste 3 ani (o acţiune de urmărire penală în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 – nici o acţiune de urmărire penală), trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv şi de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanţă de ineficienţa anchetei până în prezent.

Este de menţionat că doar în noiembrie 2019 pe dosar a intervenit conducătorul PA şi a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii.

Mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM, a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată şi procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019.

Ca rezultat, procesul penal reluat, deşi reprezenta un caz distinct, contrar prevederilor CPP, la 02.12.2019, a fost conexat la materialele cauzei penale menţionate.

Procuratura Generală nu s-a implicat în acest dosar penal decât pentru verificarea lui în legătura cu examinarea adresării oficiale a Preşedintelui PSRM, Zinaida Greceanîi, fiind constate încălcările procesuale enumerate supra”, a declarat Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă la care a prezentat rezultatele verificărilor efectuate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS.

Anterior, șeful suspandat al Procuraturii Anticorpție, Viorel Morari, pe numele căruia a fost emis un mandat de ares pentru 20 de zile, declara că reținerea sa ar putea avea legătură cu pornirea dosarului privind finanțarea PSRM. Stoianoglo neagă însă acest lucru și susține că procurorul general nu are „nimic cu această decizie”.

„Vă asigur că avem temeiuri pentru aplicarea măsurii preventive. Ceea ce ține de acuzații lui Morari legate de dosarul cu privire la finanțarea PSRM, eu am prezentat în ce fel a fost efectuată, pe parcursul a patru ani, instrumentarea dosarului”, a conchis procurorul general.

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. O ordonanță în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”.