Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reprezentanți ai ex-partidului Șor și…

Reprezentanți ai ex-partidului Șor și ai partidului Șansă solicită CEC anularea rezultatelor alegerilor la care nu au putut participa

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr.com

Deputata independentă Marina Tauber, anterior reprezentantă în Parlament a fostului partid Șor, a anunțat joi, 18 aprilie, că „a inițiat procedurile juridice pentru anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023”.

Potrivit documentului publicat pe rețelele de socializare, semnat de Tauber și alți reprezentanți ai ex-partidului Șor sau ai partidului Șansă, Comisiei Electorale Centrale (CEC) i se solicită declararea nulității alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 și stabilirea datei alegerilor locale generale noi – „nu mai târziu de luna noiembrie 2024”.

„La Comisia Electorală Centrală a fost depusa o cerere în vederea anulării actelor de confirmare a rezultatelor alegerilor, declarării acestora ca fiind nule și stabilirii datei pentru alegeri locale generale noi.

Amintim că, recent, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile Codului electoral care au impus restricții pentru sute de cetățeni, membri ai partidului „ȘOR”, de a candida la alegeri.

Curtea a decis că Parlamentul a încălcat în mod grosolan Constituția prin adoptarea unor astfel de restricții. La aceleași concluzii au ajuns și Comisia de la Veneția și observatorii internaționali din partea OSCE.

În condițiile în care sute și chiar mii de candidați nu au putut participa la alegeri, iar alegătorii au fost privați de dreptul de a alege o alternativă, nu putem vorbi de alegeri libere și corecte.

Legitimitatea întregului proces electoral a fost complet discreditată.

Astfel, doar noi alegeri – cu participarea tuturor candidaților – vor corecta greșeala gravă făcută de această grupare politică care conduce temporar Republica Moldova.

Nu ne punem mari speranțe în CEC, care, din punct de vedere politic, este complet subordonată PAS. Dar noi nu vom renunța și vom continua lupta noastră în toate instanțele naționale și internaționale”, a scris Tauber.

Curtea Constituțională a admis, la 26 martie, sesizarea depusă de deputații fostului Partid Șor, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, și a declarat neconstituțională Legea prin care a fost modificat Codului electoral, astfel încât nu le-a permis acestora să candideze la alegeri.

Legea a fost adoptată la 4 octombrie 2023, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale și stabilea interdicția de a candida persoanelor bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracţiuni care au fost menţionate de către Curtea Constituţională ca argument în contextul declarării neconstituţionalităţii partidului politic.

Aceasta a fost contestată la 16 octombrie de deputații fostului Partid Șor, care a fost declara neconstituțional la 19 iunie 2023.

Curtea Constituțională a constatat că legea „nu asigură suficiente garanții apte să asigure o protecție împotriva arbitrariului” și „instituie o măsură disproporționată scopului legitim urmărit, contrar articolelor 23, 38 și 54 din Constituție”.