Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legea care le-a interzis membrilor…

Legea care le-a interzis membrilor fostului Partid Șor să candideze la alegeri – neconstituțională

Sursa: ZdG

Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de deputații fostului Partid Șor, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, și a declarat neconstituțională Legea prin care a fost modificat Codului electoral, astfel încât nu le-a permis acestora să candideze la alegeri.

Legea a fost adoptată la 4 octombrie 2023, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale și stabilea interdicția de a candida persoanelor bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracţiuni care au fost menţionate de către Curtea Constituţională ca argument în contextul declarării neconstituţionalităţii partidului politic.

Aceasta a fost contestată la 16 octombrie de deputații fostului Partid Șor, care a fost declara neconstituțional la 19 iunie 2023.

Curtea Constituțională a constatat că legea „nu asigură suficiente garanții apte să asigure o protecție împotriva arbitrariului” și „instituie o măsură disproporționată scopului legitim urmărit, contrar articolelor 23, 38 și 54 din Constituție”.

„Având în vedere că legea contestată conține atât carențe procedurale cât și substanțiale Curtea a ajuns la concluzia de a o declara neconstituțională”, informează Curtea Constituțională. Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.