Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Replica lui Sturza pentru Candu:…

Replica lui Sturza pentru Candu: Operațiunea de „reconfigurare” prin aceleași metode, de corupere și șantaj a Parlamentului, a lipsit de minima lor legitimitate guvernanții Moldovei

În cadrul emisiunii „Fabrika” de la PublikaTV, post care aparține liderului PDM, Vlad Plahotniuc, șeful Legislativului, Andrian Candu a  declarat că Guvernul Filip, învestit în noaptea din 20 spre 21 ianuarie 2016, departe de ochii presei, a fost un scenariu bine pus la punct, deoarece ar fi existat „un pericol foarte mare ca R. Moldova să nu mai existe astăzi”.

„Prin ce am trecut noi în ianuarie și nemijlocit la formarea Guvernului și la 20 ianurie când a fost învestit Guvernul, acela era un scenariu foarte bine pus la punct și exista un pericol foarte mare ca R. Moldova să nu mai existe astăzi. Dar, s-a reușit să se intervină și să se creeze toată atmosfera respectivă pentru a avea guvern și a începe lucrul”, a spus Candu cu referire la procedura învestirii Guvernului Filip.

Pe de altă parte, Ion Sturza a venit cu o replică la ceea ce a declarat Candu:

„Domnule președinte al Parlamentului Candu,

cu tot respectul, nu încercați să scoateți compătimire și lacrimi din moldoveni! Nu inventați scenarii apocaliptice și conspirații. Dacă și s-au implicat „servicii” în situația dramatică din ianuarie 2016, au fost cele care v-au sprijinit să puneți mana pe toată puterea în Moldova. Nu mă siliți să dau detalii și nume, mai sunt unii în funcții… Alții și-au „cerut iertare”. Un ciolănel cu fasole la bătrânețe este exact …ce nu știam noi… că ne trebuie.

Pentru unii mirosul „pumnului în bot” de la „negocieri” a dispărut demult. Doar ciolanul a rămas….

Ce este adevărat: prin șantaj și corupere ați reușit să îi convingeți pe unii „parteneri de dezvoltare” de pericolul tancurilor rusești. Un argument penibil care, în timp, s-a dovedit că nu stă în picioare.

Astăzi, cu concursul domniilor voastre, reprezentantul țarului a ocupat „democratic” tronul Moldovei, erodând și puținul din speranța moldovenilor de a fi un stat cu adevărat civilizat, european.

Operațiunea de „reconfigurare” prin aceleași metode, de corupere și șantaj a Parlamentului, a lipsit de minima lor legitimitate guvernanții Moldovei.

Reușiți să dați salarii și pensii? Din datorii? Din pomana „partenerilor” speriați că la hotarele lor poate să apară o nouă zonă de instabilitate?

Știți foarte bine și trebuie să o spuneți și moldovenilor: ajutorul financiar acordat astăzi de europeni și români nu mai este un element de dezvoltare. Este în exclusivitate o operațiune de securitate la hotarele estice.

„Bună” logică: nu sunteți „cei mai iubiți dintre pământeni” pentru că ați salvat țara de dispariție! Nu, domnule Candu! Moldova va „dispare” natural, prin depopulare. Și fiți liniștiți, cetățenii vă vor vota, dar cu picioarele, plecând din țară, în disperare.

Însă mai aveți timp să deveniți „cel mai iubit dintre pământeni”. Sunteți un om tânăr, cultivat, sper bine intentionat. Un lucru simplu trebuie să-l faceți: vorba Domnului, să vă „lăsați de satana”.

P.S. Pe plan externa eu încurajez partenerii Moldovei să acorde ajutor financiar țării. În final, ceva ajunge și la oameni. Nu putem specula egoist cu suferințele oamenilor. Pe intern, da, „liderii” trebuie scoși la raport. Și-au asumat responsabilitatea de a ne „guverna”. Să ne rabde smeriți, măcar, dacă nu vor să ne și audă”, a spus Sturza.