Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Repetiție pentru 9 mai? Socialiștii…

Repetiție pentru 9 mai? Socialiștii au lansat falsuri, au cântat „Katiușa” și au declarat dragoste Rusiei la marșul de Ziua Internațională a Muncii

Sursă foto: Facebook/ Igor Dodon

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat, pe 1 mai, un „marș al solidarității și dreptății sociale” la Chișinău, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. În cele două ore, liderii formațiunii și manifestanții au lansat mai multe falsuri, au interpretat melodia din repertoriul militar-sovietic „Katiușa” și n-au uitat să menționeze Rusia, drept „cel mai important partener strategic al R. Moldova”.

Deși au anunțat un marș dedicat Zilei Internaționale a Muncii, socialiștii adunați în scuarul Circului, de unde au pornit spre Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, au scandat, în linii mari, mesaje politice. Pe pancartele participanților scria: „Am câștigat în 1945, vom câștiga și în 2025”, făcând referire la alegerile parlamentare care se vor desfășura pe 28 septembrie.

„Katiușa face parte din identitatea moldovenilor”

Unii dintre participanți aveau pe haine simbolurile Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Totodată, mulțimea a cântat melodia din repertoriul militar-sovietic „Katiușa”. În ultima perioadă, piesa a răsunat la evenimentele reprezentanților și simpatizanților blocului „Victorie”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, inclusiv atunci când cei trei diplomați ruși, expulzați după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a arătat că reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la Chișinău l-au ajutat pe Alexandr Nesterovschi să fugă în regiunea transnistreană, au fost petrecuți la aeroport.

Jurnalista TV8, Viorica Tătaru, a întrebat-o pe una dintre participantele la marșul socialist de ce nu cântă, de exemplu, „Treceți batalioane române carpații”. Femeia a răspuns că a cântat „cu stimă” și că nu vede o problemă în interpretarea „Katiușei”, menționând că piesa face parte din „identitatea moldovenilor”. Totodată, aceasta a zis că va cânta melodia și pe 9 mai, de „Ziua Victoriei”.

„Katiușa” este o melodie rusească tradițională, compusă în 1938, în timpul Uniunii Sovietice, fiind reluată în mod regulat la comemorările victoriei împotriva Germaniei naziste. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un lansator de rachete sovietic a primit numele „Katiușa”, după melodia respectivă.

Falsuri reiterate la microfon

Ajunși în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, participanții au fost îndemnați să se apropie de scări, unde a fost improvizată o scenă pentru liderii formațiunii. Președintele PSRM, Igor Dodon, a fost primul invitat la microfon. În discursul său, acesta a zis că 1 mai este o zi în care „trebuie să dăm note la ceea ce se întâmplă”.

„Poporul R. Moldova a înțeles ce înseamnă PAS, Maia Sandu și ciuma galbenă. În acești patru ani, pe toate segmentele, Moldova a căzut. (…) Salariile la ministri, procurori, judecători, au crescut. La oamenii simpli – bătaie de joc. La pensionari – pe drumuri, cu mâna întinsă. Ne-am săturat de timpurile bune ale Maiei Sandu”, a ținut să menționeze Dodon.

Totodată, fostul șef de stat s-a arătat sigur că formațiune va câștiga la alegerile parlamentare din toamnă, declarând că, imadiat după, socialiștii vor organiza alegeri prezidențiale anticipate „pentru a scăpa de Maia Sandu și bandiții ei”.

„Ea (Maia Sandu, n.red.) nu are nimic sfânt cu această țară, ea este cetățeana altei țări. A dat jurământ altei Constituții, iar noi vrem să trăim aici în țară, să facem viitorul aici pentru copii noștri”, a subliniat Igor Dodon.

Totuși, în cadrul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024, Igor Dodon și formațiunea sa au susținut un candidat care, de asemenea, este cetățean al României, Alexandr Stoianoglo.

Pe finalul discursului său, Igor Dodon nu a uitat să menționeze că autoritățile de la Chișinău trebuie să revină la dialog cu Rusia – „cel mai imortant partener strategic al R. Moldova”. „Noi, socialiștii, vom prieteni cu toți, cu Rusia și cu Europa, dar cu o Europă fără LGBT”.

Țîrdea: „La o parte bolnavii psihici”

Narațiunile promovate de Igor Dodon au fost reluate în discursurile celorlalți deputați socialiști prezenți la eveniment. Parlamentarul socialist Bogdan Țîrdea, cunoscut pentru falsurile pe care le lansează, s-a adresat miniștrilor, după o sezie de acuzații privind modul de guvernare: „Voi sunteți sănătoși la cap?”.

Mă îngrozesc de acești bolnavi psihic. Cine i-a ales? Cine i-a numit? Când vom scăpa de ei? Vă spun un lucru: la o parte bolnavii psihici, jos Maia, jos mafia”, a scandat Țârdea.

Folosirea problemelor psihice ca insultă perpetuează stereotipuri dăunătoare și contribuie la marginalizarea persoanelor care chiar suferă de asemena afecțiuni. Este o formă de discurs discriminatoriu.

Anual, pe 1 mai este sărbătorită Ziua Muncii. În Chicago, pe 1 mai 1886, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada au ieșit în stradă cerând introducerea unei rezoluții care stipula că „ziua legală de muncă trebuie să constituie 8 ore”. Protestul început pașnic s-a întins pe mai multe zile, în care au avut loc confruntări violente, înregistrându-se morți și răniți atât în rândul protestatarilor, cât și în cel al polițiștilor. Decizia de sărbătorire a zilei de 1 mai a fost luată în 1889 de Congresul Internaționalei Socialiste, desfășurat la Paris.