Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   REACȚIA Guvernului la decizia Tiraspolului…

REACȚIA Guvernului la decizia Tiraspolului de a bloca recensământul în zona de securitate

„Aceste reacții încă o dată denotă că Tiraspolul continuă să mențină bariere artificiale între ambele maluri ale Nistrului și să manifeste abordări de confruntare permanentă cu autoritățile de la Chișinău”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, emis după ce Tiraspolul a anunțat că nu va permite desfășurarea recensământului în localitate Corjova, și în alte localități din raionul Dubăsari.

Cu regret, atât reprezentantul politic de la Tiraspol, cât și delegația Tiraspolului în Comisia Unificată de Control au comunicat un refuz categoric în privința asigurării accesului și oferirii garanțiilor de securitate, au calificat ca fiind provocatoare inițiativa Chișinăului și au politizat-o excesiv, precum și au insistat pe abținerea de la acest proces în perimetre generatoare de potențiale focare de tensiune”, mai notează Biroul de reintegrare, din cadrul Guvernului de la Chișinău.

Instituția amintește că, în vederea desfășurării în R. Moldova a recensământului populației și locuințelor, în perioada 08 aprilie-07 iulie 2024, la solicitarea Biroului Național de Statistică, prin canalele de interacțiune Chișinău-Tiraspol s-a asigurat coordonarea aspectelor de facilitare a accesului și de obținere a garanțiilor de securitate pentru personalul implicat, dispozitivele electronice mobile și întreg procesul de colectare a datelor pe teritoriul com. Corjova și al altor localități din raionul Dubăsari, necontrolate efectiv de autoritățile constituționale.

Biroul menționează că aceste coordonări au fost necesare pentru a evita incidente și situații de criză pe teren, în contextul în care este vizat un perimetru amplasat după infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului, unde organele naționale competente se află în imposibilitatea de a asigura măsuri prompte de securitate și de menținere a ordinii publice.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat că nu vor permite efectuarea recensământului populației și a locuințelor în regiunea transnistreană. Delegația transnistreană la Comisia Unificată de Control (CUC), citată de presa de la Tiraspol, a făcut publică o declarație în care este prezentată poziția așa-numitului minister de externe de la Tiraspol.

În declarație se menționează că desfășurarea referendumului nu ar fi posibilă, întrucât așa-numitele autorități din regiune ar fi cele competente pentru a efectua „în mod independent toate măsurile necesare înregistrării populației și gospodăriilor, inclusiv în cadrul organizării recensămintelor”.