Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția bizară a ministrului Chirinciuc…

Reacția bizară a ministrului Chirinciuc după articolul: „Moldatsa, criza milioanelor irosite”

Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a reacționat la un articol ZdG despre problemele de la Moltdatsa, întreprindere de stat aflată în subordinea ministerului pe care-l conduce la peste două săptămâni de la apariția acestuia. Reacția oficialului este însă, cel puțin bizară și denotă faptul că, cel mai probabil, ministrul nici măcar nu a citit atent articolul pe care încearcă să-l „desființeze”. 

La începutul lunii noiembrie 2016, ZdG publica articolul „Moldatsa: Criza milioanelor irosite”. Scriam atunci că întreprinderea fon­da­tă încă în 1994,  sub­or­do­na­tă Minis­te­ru­lui Trans­por­tu­ri­lor şi Infras­truc­tu­rii Dru­mu­ri­lor (MTID), cu sar­ci­na de a ofe­ri bene­fi­ci­a­ri­lor o uti­li­za­re fle­xi­bi­lă şi efi­cien­tă a spa­ţi­u­lui aeri­an, în con­for­mi­ta­te cu nor­me­le de sigu­ranţă sta­bi­li­te de orga­ni­za­ţi­i­le inter­na­ţio­na­le, în ulti­mii ani, a devi­at de la acti­vi­tă­ţi­le sale, transformându-se într-o pepi­nie­ră a rude­lor unor dem­ni­ta­ri, care s-au refu­gi­at aici pen­tru a bene­fi­cia de sala­rii şi pri­me de zeci de mii de lei. Tot în ulti­mii ani, Mol­dat­sa a fost impli­ca­tă în mai mul­te sche­me dubi­oa­se care au dus la iro­si­rea sau chiar la dis­pa­ri­ţia din buge­tul între­prin­de­rii, deci şi al sta­tu­lui, a mili­oa­ne de lei.

Articolul a făcut o trecere în revistă a informațiilor publicate ANTERIOR de ZdG, despre rudele dem­ni­ta­ri­lor anga­ja­te prin pro­te­cţie, dar și sala­riile şi pri­mele gra­se de care aceștia au beneficiat.  Totodată, am scris că, în aceste condiții, au fost micșorate salariile angajaaților simpli.

Special pentru Iurie Chirinciuc precizăm că în articol am menționat următoarele: „Aces­te nere­gu­li au fost con­fir­ma­te şi de un raport de audit al MTID, con­dus de noul minis­tru, Iurie Chi­rin­ciuc, doar că, deşi aces­ta a fost tri­mis inclu­siv Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie (CNA), nime­ni nu a avut de sufe­rit. Mai mult, dezmă­ţul şi iro­si­rea banu­lui public au con­ti­nu­at, inclu­siv cu o nouă con­du­ce­re în frun­tea minis­te­ru­lui.

Ce face Iurie Chirinciuc? Deși atunci l-am telefonat de mai multe ori și nu a răspuns la telefon, într-o postare pe blogul său acesta susține că „articolul începe prin a relata o serie de încălcări care au fost comise de conducerea precedentă a întreprinderii , care a activat până la venirea mea în funcție, iar neregulile au fost demascate inclusiv prin aportul meu direct. Se vorbește despre achiziții de milioane, despre umflarea statelor de personal cu rude ale demnitarilor de stat, despre utilizarea absolut ineficientă a banilor publici. Iar toate acestea au fost comise până  la venirea mea în funcția de ministru. De ce problemele acestea nu au fost scoase la suprafață de angajații întreprinderii în timpul în care se comiteau aceste infracțiuni, dar abia de misiunea de audit desfășurată în baza ordinului pe care l-am emis? Văzând toate neregulile identificate la întreprindere, am remis rezultatele auditului atât la Procuratura Generală, cât și la CNA și am numit un nou administrator interimar la întreprindere”

Precizăm, în context, că această informație se regăsește și în articolul ZdG. „Pe lângă faptul că mi se imputează păcatele conducerii anterioare a întreprinderii autorii acestei pseudo-investigații jurnalistice încearcă să mă invinuiască și de faptul că mi-am adus oamenii la întreprindere”, mai scrie Chirinciuc.

Special pentru Iurie Chirinciuc precizăm, repetat că ZdG NU i-a „imputat păcatele conducerii anterioare a întreprinderii”, ba chiar am scris că neregulile au fost depistate șiîn urma unui audit comandat de el. 

Abia în a doua jumătate a „publicației” ministrului, acesta se referă la partea din articol în care este vizat. Scriam atunci că „pe 28 octom­brie 2015, Iurie Chi­rin­ciuc l-a numit în fun­cţia de admi­nis­tra­tor inte­ri­mar al Mol­dat­sa pe un oare­ca­re Vadim Gugea, fost direc­tor exe­cu­tiv al Com­pa­niei „Euroa­tlant”, fon­da­tă de Chi­rin­ciuc. Gugea a ajuns şef în avi­a­ţie după ce a ple­cat din fir­ma lui Chi­rin­ciuc care are afa­ce­ri în dome­ni­ul… mobi­lei. În 2015, în doar două luni de şefie inte­ri­ma­ră la Mol­dat­sa, con­form decla­ra­ţi­ei sale cu pri­vi­re la veni­tu­ri şi pro­pri­e­ta­te depu­să la Comi­sia Naţio­na­lă de Inte­gri­ta­te, Gugea a ridi­cat nu mai puţin de 104,3 mii de lei. Deci, nu mai puţin de 52 de mii de lei pe lună (!), în timp ce soli­ci­tă­ri­le con­tro­lo­ri­lor de tra­fic aeri­an de a reve­ni la sala­ri­i­le din 2015 rămâ­neau nere­zol­va­re. În total, în 2015, valoa­rea remu­ne­ra­ți­ei celor 3 admi­nis­tra­to­ri ai Mol­dat­sa a fost de 875 mii de lei, iar mem­brii Con­si­li­u­lui de Admi­nis­tra­ție au fost plătiți cu 238 mii de lei”.

500-iurie-chirinciucCe zice Iurie Chirinciuc? El admite că a pus în fruntea unei întreprinderi de stat un om care activa anterior la fabrica sa, dar nu vorbește despre conflicte de interese, despre salariul acestuia lunar, ci doar despre faptul că a reușit să rezolve mai multe probleme.  „Stimați jurnaliști, aflați că primul administrator intermiar pe care l-am numit a fost Adrian Boldescu, acesta însă, după ce a văzut cât de grave și sistemice sunt problemele la întreprindere, a decis să plece. În aceste circumstanțe am adus pe unul dintre cei mai buni administratori pe care îl cunoșteam la acel moment. Anume grație domnului administrator Vadim Gugea, și mulțumită unei guvernanțe corporative eficiente demonstrate de noua componență a Consiliului de Administrație, s-a reușit reorganizarea întreprinderii și optimizarea cheltuielilor. Astfel, numărul salariaților s-a redus de la 326 angajați în 2015, la 273 salariați în 2016, iar cele mai mari reduceri sau făcut din contul aparatului administrativ al întreprinderii. Era să-l las pe domnul Petru Frunză la cârma acestei instituții, dar el mi-a spus că este imposibil de optimizat oamenii, lucru pe care l-a făcut domnul Gugea. Și n-au fost reduși așa nitam-nisam, dar anume cei care au fost angajați pe criterii de cumetrism și rudenie, fără de care întreprinderea activează destul de bine”, zice Chirinciuc.

În textul ZdG scriam și despre o licitaţie pen­tru achi­zi­ţia ser­vi­ci­i­lor de asi­gu­ra­re a răs­pun­de­rii civi­le faţă de terţi, câştigată de firma care a propus un preţ cu 2,5 milioane de lei mai mare. 

Ce spune ministrul? Deși susține că totul a fost făcut transparent, el admite în același timp că a solicitat CNA-ului să verifice legalitatea tranzacției, iar acum, așteaptă ca Centrul să se expună. De ce era nevoie, dle ministru, dacă ne spuneți că totul a fost corect?

Pe această cale precizăm că ZdG doar a scris că licitația câștigată de o firmă care a propus un preț mai mare cu 2,5 milioane de lei ridică mai multe semne de întrebare. Iar din informațiile ZdG, asemenea întrebări au apărut chiar și la MTID. 

Vedeți ce spune Chirinciuc pe blog despre licitație: „În ceea ce privește asigurarea răspunderii Î.S. „MoldATSA”, trebuie menționat că anul acesta s-a reușit contractarea acesteia la un preț record de mic și cu o reasigurare valabilă spre deosebire de achizițiile precedente. Adică până la venirea mea în minister, „MoldATSA” plătea jumătate de milion de euro pentru o asigurare fictivă fără să se prezinte o reasigurare capabilă să acopere riscul asigurat. Este pentru prima dată când procedura de selectare a companiei de asigurare a devenit una transparentă. Și asta la insistența mea. Iar eu nu aveam cum să particip la selectarea companiei pentru că nu ține de competența mea, dar de a Consiliului de Administrare al întreprinderii, din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Economiei, ai Ministerului Transporturilor, dar și angajați ai „MoldATSA”. Pe cât de corectă sau nu a fost procedura de selectare a companiei se va expune Centrul Național Anticorupție, unde ne-am adresat ca să verifice dacă în procesul de selectare al asiguratorului au fost comise sau nu abateri”.

În același text scriam că deşi anga­ja­ţi­lor sim­pli li se spu­ne că „nu sunt bani”, în sep­tem­brie, în cadrul Con­si­li­u­lui de Admi­nis­tra­ţie al Mol­dat­sa, s-a decis acor­da­rea unei spon­so­ri­ză­ri mai mult decât dubi­oa­se, în sumă de 25 de mii de lei, Aca­de­mi­ei de Stu­dii Eco­no­mi­ce a Mol­do­vei (ASEM) cu oca­zia ani­ver­să­rii a 25 de ani de la fon­da­re. Deci­zia a fost lua­tă în con­tex­tul în care soţia lui Vadim Gugea, admi­nis­tra­to­rul Mol­dat­sa, e lec­tor la ASEM, rapor­tând pen­tru 2015 un venit de la aceas­tă insti­tu­ţie în sumă de 165 de mii de lei. Tot­o­da­tă, minis­trul Iurie Chi­rin­ciuc a susţi­nut în 2015 teza sa de doc­tor tot la ASEM. „Sunt oame­nii noş­tri, con­du­că­to­ri, absol­venţi ai aces­tei insti­tu­ţii, uni­ver­si­ta­tea e una bună, cunos­cu­tă. Unii de la noi au făcut aco­lo a doua facul­ta­te. Aşa s-a luat o ase­me­nea deci­zie. Suma este sim­bo­li­că”, expli­că Roman Topo­rov, mem­bru al Con­si­li­u­lui de Admi­nis­tra­ţie al Mol­dat­sa. L-am mai între­bat dacă deci­zia este una corec­tă, din moment ce între­prin­de­rea are pro­ble­me finan­ci­a­re. „V-am spus tot ce pot. Des­pre alte­le nu vreau să vor­besc”.

Iată ce spune ministrul Chirinciuc despre sponsorizarea ASEM-ului: „În partea ce ține de sponsorizarea de 25 mii de lei pentru ASEM este important să menționez că decizia de sponsorizare se i-a de către Consiliul de Administrație. La ședința în care s-a luat decizia de a se acorda această sponsorizare nu a fost prezent Președintele Consiliului dl. Rapcea Vitalie, iar din partea MTID era doar un singur membru,  secretarul de stat, Oleg Tofilat, din cei 7 membri ai Consiliului. Prin urmare, chiar să fi știut despre existența acestei cereri de sponsorizare era imposibil, cu un singur vot în Consiliu, să se promoveze această decizie.  Date fiind aceste circumstanțe, consider că este absolut evident că oricine vine cu invinuiri legate de această sponsorizare vrea, pur și simplu, să mă denigreze.  Dar aici vreau să precizez că marea majoritate a angajaților de la „MoldATSA” sunt absolvenți ai acestei instituții de învățământ, inclusiv persoana care a furnizat aceste informații ziarului care le-a publicat. Este vorba de fostul șef al întreprinderii Sorin Stati”, precizează ministrul, care, deși spune că nu a știut despre acest fapt, practic îl aprobă și justifică.

 

În acest context, îi recomandăm ministrului Iurie Chirinciuc să (re)citească articolul ZdG cu mai multă atenție, eventual, să remită în adresa organelor competente și informația despre angajarea într-o funcție de conducere a unui fost angajat la o firmă de-a sa privată, iar pentru viitor, să răspundă la apelurile telefonice. Totodată, ar putea să-i recomande și șefului Moldatsa să fie mai deschis cu presa. Precizăm, în context, că am încercat timp de o săptămână să discutăm cu Vadim Gugea, însă acesta ne-a evitat de fiecare dată. 

Citiți aici articolul ZdG: (doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite

Citiți aici explicațiile ministrului Iurie Chirinciuc: (DOC) Cei responsabili de fărădelegile și crimele făcute împotriva acestui popor vor răspunde chiar dacă astăzi se cred intangibili!