Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raportorul Parlamentului European pentru R.…

Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova: „Cheia succesului pentru R. Moldova este chiar Moldova. Trebuie să fie depolitizate instituțiile statului”

„Moldova are nevoie de o agendă separată. Trebuie să fie depolitizate instituțiile statului în special instituțiile de drept. Optăm pentru mai mulți candidați, nu pentru concursuri cu un singur candidat la funcții de conducere a instituțiilor. Agenda europeană nu este pentru UE ci pentru R. Moldova. Moldova are nevoie de această agendă. Să vorbim despre trecut este ușor, dar este important să fie luate decizii și să se facă pași spre viitor. Noi vrem să vedem rezultate concrete, nu mai putem să așteptăm”, a declarat Petras Austrevicius, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, după întrevederea cu premierul Pavel Filip.

Totodată, oficialul a subliniat faptul că este nevoie de investigarea „marelui jaf” de la cele trei bănci, iar persoanele responsabile să fie trase la răspundere. „Lupta cu corupția nu trebuie să fie una doar pe foaie. De asemenea, trebuie să ne facem griji de viitorul tinerilor din Moldova, care sunt atât de talentați, însă, din păcate, nu au posibilitatea de a se afirma în țara lor. E timpul să acționăm, dar nu să vorbim. Cheia succesului pentru R. Moldova este chiar Moldova, oamenii care trăiesc aici. UE este partenerul R. Moldova, iar partenerii discută, se ascultă și sunt sinceri unii cu alții”, a conchis europarlamentarul lituanian.

În același sens, premierul Filip a menționat că Guvernul pe care îl conduce este conștient de faptul că va fi apreciat nu pentru declarații și promisiuni, ci pentru fapte concrete.

Amintim că ieri, 9 februarie, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, domnul Petras Austrevicius, s-a întâlnit cu Nicolae Timofti, președintele R. Moldova. În cadrul întâlnirii, europarlamentarul a anunțat că Uniunea Europeană va continua să sprijine R. Moldova, cu condiția ca rezultatele implementării agendei pro-europene să fie vizibile în perioada următoare. „Uniunea Europeană va urmări îndeaproape măsurile anticorupție aplicate, avansarea reformelor în sistemul juridic și cel financiar bancar. Așteptăm vizita misiunii Fondului Monetar Internațional în R. Moldova pentru ca să generăm, ulterior, acțiuni din partea instituțiilor europene”, a declarat Petras Austrevicius.