Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.32

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală nr. 32 include mai multe străzi din localitățile Cricova, Vadul lui Vodă, Vatra, Bubuieci, Budești, Ciorescu, Colonița, Cruzești, Ghidighici, Grătiești, Stăuceni și Tohatin. În această circumscripție s-au înscris în cursa electorală șase candidați. Prima în buletinul de vot va figura Nina Costiuc de la PDM, fiind urmată de Svetlana Popa de la PSRM și Mihail Popșoi de la Blocul ACUM. Tot în această circumscriție vor mai candida Dorin Chirtoacă (PL), Sergiu Cebotari (Partidul „Șor”) și Mocan Gheorghii (PCRM).

Foto: candidat.md

Nina Costiuc, PDM

Nina Costiuc este primar de Budești din 1995 și președinte al Rețelei Femeilor Primari, pe lângă Consiliul Administrației Publice Locale din R. Moldova. Din 2010 Costiuc este și membru supleant al Delegaţiei RM în Congresul Consiliului Europei la Strasbourg. Totodată, în perioada 1999 – 2016 aceasta a fost membru al delegației RM în Congresul Puterilor Locale și regionale al Consiliului Europei.

În perioada 2017 – 2018 Costiuc a ridicat un salariu de aproape 142 de mii de lei de la Primăria Budești, dar și o pensie în mărime de 125 de mii de lei. Conforme declarației de avere și interese personale, candidata PDM nu deține niciun spațiu locativ, ci doar un teren agricol. Totuși, familia Ninei Costiuc are în proprietate două automobile: o Skoda Octavia procurată în 2008 cu 30 de mii de lei, dar și o Honda CV, procurată în 2009 cu 50 de mii de lei.

În perioada 2017 – 2018 Costiuc a donat peste 800 de mii de lei unei persoane al cărei nume este identic cu cel al fiului ei, Valeriu Costiuc.

Foto: Facebook/Svetlana Popa

Svetlana Popa, PSRM

Conform informațiilor publicate pe Alege 2019, Svetlana Popa a ocupat fotoliul ce consilier municipal din partea PCRM, dar și fotoliul de deputat în urma alegerilor 2009, atunci când făcea parte din PCRM, partid la care a aderat în 2001. La începutul anului 2010 însă, în urma unor conflicte interne în partid, Popa a părăsit fracțiunea PCRM din Parlament și a aderat la PSRM. Ulterior, după alegerile locale din iunie 2015, Popa a devenit consilier municipal în Chișinău din partea PSRM.  În martie 2010 ziarul „Timpul” a scris că în perioada în care era consilier municipal din partea PCRM, Popa a fost implicată într-o schemp de înstrăinare a mai multor bunuri imobile care au prejudiciat bugetul public.

În prezent Svetlana Popa ocupă și funcția de administrator al „Linimobil Grup” SRL, la care dețin o cotă de participare de 50%. Pentru perioada 2017 – 2018 candidata PSRM declară un salariu cumulativ de 42 de mii de lei de la două SRL-uri, dar și o indemnizație de peste 32 de mii de lei din funcția de consilier, la care se mai adaugă 60 de mii de lei pentru prestarea serviciilor de consultanță unui SRL. Conform declarației de avere și interese personale, Popa deține șase terenuri, un apartament de 120 m2, o casă de 86 m2, și alte două bunuri imobile procurate în 2014. Familia socialistei are în posesie și un automobil de model Toyota Prado, care valoarea 26 de mii de dolari.

Foto: acum.md

Mihail Popșoi, Blocul ACUM

Mihail Popșoi este vicepreședintele PAS. Conform profilului realizat în cadrum inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Popșoi s-a evidențiat ca analist politic la „Jamestown Foundation” (SUA),  a fost manager de proiect în cadrul Oficiului NATO din R. Moldova și analist politic la Ambasada SUA din R. Moldova.

Candidatul Blocului ACUM a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu cumulativ de aproape 525 de mii de lei de la mai multe posturi de muncă. Conform declarației de avere și interese personale Popșoi a beneficiat și de o bursă doctorală în mărime de peste 496 mii lei de la Universitatea Milano. Vicepreședintele PAS deține un teren și două apartamente, ultimul fiind procurat în 2016. Popșoi are în proprietate și un automobil de model Toyota Corolla, procurat în 2015 cu 98 de mii de lei. Totodată, Popșoi indică că a contractat în 2012 un împrumut de 30 de mii de lei, care expiră în 2019.

facebook.com/Dorin-Chirtoacă

Dorin Chirtoacă, PL

Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea – de depășirea atribuțiilor de serviciu, se preciează în profilul elaborat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

Dorin Chirtoacă a fost ales primar de Chișinău la 17 iunie 2007. În 2009, în ambele scrutine parlamentare, a fost primul pe lista de candidaţi ai PL, însă nu a devenit deputat, alegând să rămână la Primărie. În 2011, l-a confruntat pe Igor Dodon și a mai obținut un mandat de primar al capitalei. În 2015, a obținut cel de-al treilea mandat de primar, confruntându-se cu Zinaida Greceanâi. Ulterior, la 16 februarie 2018, după ce pe numele lui au fost deschise dosare penale, și după ce PL părăsise majoritatea parlamentară controlată de PDM, pentru a bloca rămânerea Silviei Radu în funcția de primar interimar, Dorin Chirtoacă a demisionat, generând alegeri locale noi.

Chirtoacă declară că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de primar de peste 202 mii de lei, la care se mai adaugă 54 de mii de lei, obținuți de la PL. Fostul primar are în proprietate un teren și un alt bun imobil, din care deține doar o cotă-parte. Familia lui Chirtoacă mai are în proprietate un automobil de model Opel, dobândit în 1993. În declarația de avere și interese personale Chirtoacă indică și două depozite bancare în mărime de 200 de mii de lei și 10 mii de euro.

Sergiu Cebotari, Partidul „Șor”

Conform informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Cebotari este director la „Scorpion Pro” SRL, specializat în activități de comerț. În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 Sergiu Cebotari indică că a obținut un salariu de 20 de mii de lei. Candidatul Partidului „Șor” nu indică alte surse se venit sau bunuri imobile, ci doar un automobil de model BMW X5, procurat în leasing în 2016 cu 8 500 de euro.

Gheorghii Mocan, PCRM

Gheorghii Mocan este electrogazosudor de profesie. Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018 Mocan a ridicat un salariu de peste 127 de mii de lei, la care se mai adaugă un venit de circa 5 000 de lei, obținuți din vânzarea unei cote-părți dintr-un teren. Candidatul PCRM indică că deține două terenuri, dar și o casă de locuit de 91 m2.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 32