Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.21

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.21
4 vizualizări
08 februarie 2019 | 18:04

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală numărul 21 include 22 de localități din raionul Criuleni și trei localități din raionul Dubăsari. Șase concurenți electorali, dintre care unul este candidat independent, vor lupta pe această circumscripție. Primul în buletinul de vot va figura democratul Veaceslav Burlac, fiind urmat de Sergiu Berzan de la PSRM și Serghei Duminica de la Partidul „Șor”. Lista este continuată de Lilian Carp, înaintat de Blocul ACUM, Andrei Porubin (candidat independent) și Gheorghe Ojog (PL).

Foto: candidat.md

Veaceslav Burlac, PDM

În iunie 2015 Veaceslav Burlac a devenit consilier în Consiliul raional Criuleni, iar în 2017 a preluat funcția de președinte al raionului. Este și liderul Organizației Teritoriale a PDM în regiune. Anterior acesta a activat în sfera business-ului, fiind fondator și director al companiei SRL „Maxada-Com”, care în prezent se află în proces de lichidare, conform declarației de avere și interese personale. Veaceslav Burlac avea o prezență activă în spațiul online, mediatizând, prin intermediul blogului său pe vox.publika.md, inițiativele Partidului Democrat din Moldova, conform alege2019.md.

Candidatul democraților declară pentru perioada 2017-2018 un salariu de 185.832 lei și 240 mii lei, venit din alte surse. Burlac deține un teren agricol, un apartament de 67 m.p. procurat în 2001 cu 700 mii lei și un autoturism Hyundai Accent fabricat în 2015, achiziționat cu peste 150 mii lei în 2018. În declarația de avere și interese personale, democratul indică că familia sa deține 100% din SRL „Slobozienii”, specializată în comerț.

Sergiu Berzan, PSRM

Foto: alege2019

În 2017 a devenit vicepreședintele raionului Dubăsari din partea PSRM, fiind responsabil de domeniul investițional. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, din 2006 și până în 2017 a activat în calitate de administrator al companiei de transport internațional de mărfuri „Dibsertrans” SRL. Berzan este și fondator al acestei companii, împreună cu un partener.

Conform declarației de avere și interese personale depuse la Comisia Electoral Centrală, în ultimii doi ani Sergiu Berzan a obținut un venit de peste 160 mii lei din salariu. Berzan nu a indicat nicio locuință în declarația de avere, specificând că locuiește la părinți. „Acum locuim la părinți, am avut casă în 2007, a fost cumpărată în ipotecă, dar din incapacitatea de a o achita banca ne-a luat-o. Din cauza embargourilor impuse de Rusia, compania mea n-a avut niciun venit, nu am putut să lucrez, banca ne-a luat-o. Dar am găsit o persoană fizică care a cumpărat casa de la mine și a închis acea datorie”, a explicat Sergiu Berzan pentru Campania pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere, candidatul indică faptul că este fondator și administrator al companiei „Dibsertrans”, la care a activat până a veni în funcția publică. Conform legislației R. Moldova, un funcționar nu are dreptul să administreze, în același timp, și afaceri. Solicitat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat, Sergiu Berzan a explicat că întreprinderea nu funcționează din 2015 și că la moment este în stare insolvabilitate.

Foto: alege2019

Serghei Duminica, Partidul „Șor”

Candidatul Partidului „Șor” pe circumscripția nr. 21, Serghei Duminica, este directorul bazei de odihnă „Feroviara” din Vadul lui Vodă. Conform portalului alege2019.md, în urma alegerilor locale din 2015 Duminica devine consilier raional în raionul Criuleni și consilier local în s. Slobozia-Dușca, raionul Criuleni din partea PCRM. La 2 iulie 2018, Serghei Duminica a fost desemnat Reprezentant Împuternicit al Partidului „Șor” în raionul Criuleni.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Serghei Duminica a obținut un salariu cumulativ de 10.946 lei de la Primăria Slobozia-Dușca, Consiliul Raional Criuleni și ÎS „Calea Ferată din Moldova”. În aceeași perioadă, Duminica a ridicat o pensie de 54.000 lei de la CNAS. Familia Duminica deține nouă terenuri, trei imobile printre care se numără o casă de locuit de 160 m.p. obținută prin moștenire și un autoturism de model Mercedes, fabricat în 2009 și achiziționat în 2015 cu 80 mii lei.

Lilian Carp, Blocul ACUM

Foto: acum.md

Lilian Carp este de meserie profesor. Ocupă funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova din decembrie 2014 și a fost membru al fracţiunii Partidului Liberal. În aprilie 2017, Lilian Carp s-a retras din majoritatea parlamentară și a criticat asocierea PL cu PD la guvernare. La scurt timp a început să activeze în cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, anterior, Carp a fost şef al Cabinetului primarului general de Chişinău (2009–2014), consilier din partea PL în Consiliul raional Străşeni (2011–2014) şi membru al Consiliului de Administraţie al întreprinderii municipale „Apă-Canal Chişinău” S.A. (2012–2014).

Din septembrie 2014, Lilian Carp a deținut funcţia de vicepreşedinte al Partidului Liberal. A fost profesor la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport şi consilier al primarului Dorin Chirtoacă. La alegerile parlamentare din 2014, Lilian Carp a fost al 10-lea pe lista Partidului Liberal. Acesta s-a regăsit şi pe celelalte liste electorale ale PL, din aprilie 2009, iulie 2009 şi noiembrie 2010.

Conform declarației de avere și interese personale pentru perioada 2017-2018, Lilian Carp a obținut un venit de 450 mii lei din salariu și indemnizații de la Parlament și 54.100 lei – salariu de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Familia Carp deține un apartament de 90.3 m.p. achiziționat în 2012 cu aproape 600 mii lei. Candidatul PL deține două autoturisme: Skoda Roomster din 2008, procurată în 2017 cu 80 mii lei, și un Opel Astra din 1985, azhiziționat în 2007 cu 11 mii lei. În 2011, Lilian Carp a contractat un credit bancar în valoare de 14.000 euro, la o rată a dobânzii de 9%, scadent în 2027.

Andrei Porubin, candidat independent

Unicul candidat independent de pe circumscripția nr. 21, Andrei Porubin, este licențiat în educație fizică și sport. În prezent, nu activează nicăieri. Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018 a obținut un salariu de peste 120 mii lei, în funcția de șef al Serviciul Pază în cadrul IS „Casa Presei” și operator de ghișeu la unitatea de schimb valutar CSV „Logitec Schimb” SRL, al cărei fondator este. Andrei Porubin a procurat în 2017 un autoturism Hyundai Tucson, fabricat în același an, cu 21.000 euro. În 2018 a contractat un credit bancar  în valoare de 100.000 lei pentru o perioadă de trei ani, la o rată a dobânzii de 16.77%.

Foto: alege2019

Gheorghe Ojog, PL

Gheorghe Ojog, de profesie inginer mecanic, este primar în satul Corjova, raionul Criuleni din anul 1997, fiind la al șaselea mandat. Este membru al Congresului Autorităților Locale din Moldova, iar pentru o perioadă scurtă de timp a fost și consilier în Consiliul raional Criuleni.

În perioada 2017-2018, Ojog a obținut un venit de peste 140 mii lei din salariul de primar și o pensie de 51.600 lei. Candidatul PL este proprietarul a peste 50 de terenuri, deține o casă de locuit de 100 m.p., cumpărată în 1980 și un autoturism Niva fabricat în 1989. Gheorghe Ojog deține un depozit bancar de 250.000 lei la o rată a dobânzii de 5.25%. Ojog deține și 20% din compania „MAIS” SRL, specializată în activități agricole, al cărei fondator este.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 21

 

 

 

 

 

 

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Grozavu a dispus sistarea lucrărilor de demolare a cinematografului Gaudeamus

Lucrările de demolare a clădirii fostului cinematograf „Gaudeamus” au fost sistate. O dispoziție în acest sens a fost semnată de către viceprimarul Nistor Grozavu, după ce în dimineața zilei de astăzi, 11 iunie…
Grozavu a dispus sistarea lucrărilor de demolare a cinematografului Gaudeamus

(VIDEO) Nici după pronunțarea sentinței, Filat n-a fost lăsat să vorbească cu presa

Chiar dacă jurnaliștii au adresat o solicitare magistraților, nici după pronunțarea sentinței de condamnare, Vlad Filat n-a fost lăsat să facă declarații de presă. Acesta a apucat să spună doar câteva vorbe din…
(VIDEO) Nici după pronunțarea sentinței, Filat n-a fost lăsat să vorbească cu presa

ONG-urile de media cer CCA să depolueze spațiul mediatic

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu intensificarea controlului politic asupra conţinutului editorial al instituţiilor mass-media autohtone şi semnaleaz…
ONG-urile de media cer CCA să depolueze spațiul mediatic

Mandat de arest pentru ofițerul CNA care ar fi luat mită

Ofițerul CNA, care ar fi luat mită de 100.000 de euro de la președintele Federației de Baschet, Octavian Vucol, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de către magistrații Curţ…
Mandat de arest pentru ofițerul CNA care ar fi luat mită

DOC/ Pot fi atrași la răspundere penală foștii judecători ai CC? Opinia Comisiei de la Veneția

Comisia de la Veneția a făcut publică opinia scurtă privind responsabilitatea criminală a judecătorilor constituționali, după ce președintele Curții Constituționale (CC) a R. Moldova, Vladimir Țurcan, a solicit…
DOC/ Pot fi atrași la răspundere penală foștii judecători ai CC? Opinia Comisiei de la Veneția

(LIVE) Primele rezultate ale alegerilor locale din Chișinău

După procesarea a 98% din procese verbale, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, a adunat 47,84% din voturi, iar Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei DA, PAS și PLDM, acumulează 52,16% din s…
(LIVE) Primele rezultate ale alegerilor locale din Chișinău