Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova cere Uniunii Europene…

R. Moldova cere Uniunii Europene sancţionarea oligarhilor moldoveni care ajută Moscova (presa)

Sursa: Catherine Colonna/Twitter

Republica Moldova i-a cerut luni Uniunii Europene să impună sancţiuni contra oligarhilor moldoveni acuzaţi că ajută Moscova să destabilizeze ţara, după alegaţiile potrivit cărora Rusia complotează pentru a răsturna guvernul de la Chişinău, relatează Agerpres, care citează AFP.

Nu este prima dată când Moldova se confruntă cu astfel de situaţii, începând de anul trecut”, a subliniat luni ministrul de externe Nicu Popescu, în timpul unei reuniuni la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, el le-a cerut acestora să îi plaseze pe „oligarhii şi politicienii corupţi care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze R. Moldova” pe o listă neagră cu persoanele cu interdicţie de intrare în UE şi ale căror active bancare sunt îngheţate de cele 27 de state membre.

„Trebuie să înscriem aceşti oligarhi, care sunt mandatari ai Rusiei, pe lista sancţiunilor UE şi trebuie să aducem un sprijin sporit Ucrainei în materie de securitate prin Instrumentul European pentru Pace”, a răspuns ministrul de externe eston Urmas Reinsalu.

Și ministra de externe a Franței a menționat că R. Moldova este „slăbită de războiul Rusiei în Ucraina și face, de asemenea, obiectul unor încercări de destabilizare”.

Ministrul de externe Nicu Popescu a participat luni, 20 februarie, la lucrările Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene, care este o reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai statelor UE.

Potrivit unui comunicat, la reuniune, oficialul moldovean urma să se refere la progresul în implementarea celor 9 recomandări din luna iunie 2022 ale Comisiei Europene şi la accelerarea procesului de armonizare a legislaţiei naţionale cu cele ale UE. Oficialul moldovean urma să abordeze și ameninţările cu care se confruntă țara noastră, securitatea regională în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, consolidarea rezilienţei ţării şi sprijinul important pe care îl oferă Uniunea Europeană în acest sens. 

Acum o săptămână, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

SUA şi Regatul Unit i-au sancţionat anul trecut pe liderul partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională.