Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM cere desemnarea prim-ministrului până…

PSRM cere desemnarea prim-ministrului până la data de 1 februarie. Reacția unui deputat PAS

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, venit astăzi, 18 ianuarie, cu mai multe cu declarații în fața presei, după ședința executivului politic al PSRM. Acesta susține că R. Moldova se află într-o încertitudine totală și că situația politică din țară este foarte gravă. Totodată, acesta a dat ultimatum președintei Maia Sandu ca până la data de 1 februarie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. 

Reacțiile nu au întârziat să apară. Deputatul PAS, Sergiu litvinenco, reamintește că Igor Dodon, când era în funcția de șef al statului, nu a propus niciun candidat la funcția de prim-ministru în anul 2019, când pe arena politică se desfășura un scenariu similar.

„În cadrul ședinței, noi am examinat mai multe subiecte, în special situația care s-a creat în R. Moldova în urma acțiunilor iresponsabile a noului președinte, Maia Sandu. Ceea ce avem la această etapă, suntem într-o incertitudine totală, cauzată de încălcarea Constituției de actualul președinte. Trebuie să spunem deschis că, cu regret, a plecat în istorie conlucrarea între Președinție, Guvern și Parlament„, a susținut Dododn.

Potrivit lui Dodon, discuțiile în cadrul ședinței s-au axat pe trei probleme:

  • Situația actuală în țară;
  • Guvern interimar;
  • Dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate.

Totodată, Dodon a anunțat că mâine PSRM vor depune o sesizare la Curtea Constituțională prin care vor cere:

  • Care este termenul maxim prin care președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier;
  • Sancțiunile în cazul în care președintele țării nu înaintează candidatul în funție de prim-ministru.

Tototdată, PSRM cere președintei Maia Sandu desemnarea prim-ministrului până la data de 1 februarie.

„PSRM cere în mod categoric desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru până la 1 februarie. Asta pentru că începe sesiunea parlamentară, iar noi pregătim și niște proiecte care să o vizeze și pe doamna Președinte. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat”, a declarat Dodon.

Dodon a mai spus că unica soluție pentru anticipate este înaintarea unui candidat la funcția de premier, nevotarea lui și dizolvarea Parlamentului. cealaltă soluție propusă de Constituție, 90 de zile ca Parlamentul să nu adopte o lege, nu este luată în considerare de socialiști care vor veni la ședințele Parlamentului, a mai menționat liderul PSRM.

La final, Igor Dodon amenință cu proteste masive în fața Președinției pe care el personal le va conduce. Asta dacă Maia Sandu va continua „să uzurpeze” puterea în stat.

Deputatul PAS, Sergiu litvinenco, a venit cu o reacție în care reamintește că Igor Dodon, când era în funcția de șef al statului, nu a propus niciun candidat la funcția de prim-ministru în anul 2019, când pe arena politică se desfășura un scenariu similar.

„În primul rând, Dodon și socialiștii par să aibă amnezie, or exact aceleași teze și declarații demagogice le-au folosit în luna decembrie 2015. Exact ca și acum, Dodon și socialiștii trâmbițau atunci că Președintele țării ar fi obligat să înainteze candidatul la funcția de Prim-ministru în X zile, că altfel Președintele ar uzurpa puterea în stat, că mergem la Curtea Constituțională cu acest lucruri, că altfel scoatem lumea în stradă etc. Curtea Constituțională le-a răspuns atunci socialiștilor prin Decizia nr.13 din 16 decembrie 2015 trimițându-i la plimbare. Încă o data repet: exact aceleași întrebări au fost înaintate atunci de chiar Igor Dodon prin sesizarea nr.58b/2015.

În al doilea rând, Dodon se pare că uită că între 9 martie 2019 și 8 iunie 2019 , fiind Președinte al Republicii Moldova, nu a înaintat niciun candidat la funcția de Prim-ministru. Timp de trei luni aproape. Și nu doar că nu a înaintat niciun candidat, dar chiar a și mers la Curtea controlată de Plahotniuc pentru a-și ”constituționaliza” inacțiunea. Și Curtea lui Plahotniuc, desigur, i-a făcut pe plac lui Dodon, or atunci cei doi erau un tot întreg.

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat atunci, de această dată, alegeri parlamentare anticipate totuși vor avea loc. Indiferent că Dodon și socialiștii nu le doresc nici în ruptul capului. Pentru că noi, spre deosebire de ei, ținem la oameni și la promisiunile date lor – de a curăța Parlamentul de hoți și tâlhari și de a avea în legislativ oameni care se gândesc la cetățeni și nu la propriul buzunar, se arată într-o postare publicată de Litvinenco pe Facebook.

Curtea Constituțională a declarat astăzi inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului.