Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Provocările și realizările centrului de…

Provocările și realizările centrului de guvernare electronică

Centrul de Guvernare Electronică (CGE) marchează cinci ani de activitate, pe parcursul cărora în R. Moldova a fost dezvoltată o infrastructură guvernamentală bazată pe instrumentele IT, și a dat startul unei schimbări bazate pe progres, conectare, securitate informațională, prin intermediul Programului Strategic de Modernizare Tehnologică a Guvernării (Agenda de e-Transformare).

Pe parcursul celor 5 ani de e-Transformare, în R. Moldova au fost lansate șapte platforme guvernamentale, au fost digitizate 105 de servicii publice, precum și o serie de alte instrumente aferente, cum ar fi Semnătura Electronică Mobilă.

Unele servicii publice sunt practic în totalitate solictate online. De exemplu, în luna august, curent, 99% din Cazierele Judiciare au fost solicitate online, 94% din raportări au fost depuse online. Peste 17.000 de persoane au solicitat până în prezent perfectarea, reperfectarea și prelungirea licenței de activitate, dintre care 97% au fost solicitate online. Tot mai mulți cetățeni au optat să semneze cu Semnătura Digitală Mobilă (SDM), astfel înregistrând un număr total de circa 42.000 de utilizatori de SDM.

„e-Guvernarea este unul dintre puținele domenii care este aliniat la standardele Agendei europene și unde nu avem restanțe. Guvernul R. Moldova consideră Guvernarea Electronică drept un instrument – cheie de modernizare a sectorului public și va oferi în continuare tot suportul necesar pentru dezvoltarea și utilizarea inovațiilor, pentru a crește eficiența și calitatea acestuia. Cu certitudine, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de competențe digitale pentru a avea noi oportunități. Fiecare dintre noi trebuie să beneficieze de servicii publice online de înaltă calitate. Un Guvern eficient, este un Guvern care este în dialog deschis cu cetățenii”, a declarat Valeriu Streleț, Prim-ministrul R. Moldova.

„Statistica arată că doar 46% dintre instituțiile de stat din R. Moldova utilizează serviciile electronice. Pentru ca infrastructura dezvoltată de CGE să fie eficientă, e necesar ca toate instituțiile din țară să adere la agenda de e-Transformare a guvernării. Banca Mondială va susține și în continuare e- Transformarea guvernării în R. Moldova” a menționat Alex Kremer, Directorul de țară pentru Moldova, Europa şi Asia Centrală, Banca Mondială.
Centrul de Guvernare Electronică este o instituție publică înființată la inițiativa Primului-ministru în august 2010. Centrul se află în subordinea Cancelariei de Stat și își propune modernizarea tehnologică a Guvernării până în 2020, și are drept scop primar dezvoltarea abilităților a instituţiilor publice, mediul de afaceri și cetățenilor, de a utiliză tehnologiile digitale. Proiectele de e-Transformare a Guvernării sunt finanţate de către Banca Mondială și Guvernul R. Moldova.