Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primul an de mandat, reflectat…

Primul an de mandat, reflectat în declarația de avere. Salariile, bunurile și datoriile deputaților din partidul „Șor”

Deputații fracțiunii Partidului „Șor” și-au depus declarațiile de avere și interese personale după primul an de mandat în noul Legislativ. Președintele fracțiunii, care este dat în căutare de autoritățile de la Chișinău, a intrat în datorii, indicând împrumuturi de milioane în declarația sa de avere. Datorii au contractat în 2019 și colegii săi de partid, Marina Tauber și Vadim Fotescu. Ceilalți deputați ai partidului „Șor” declară noi automobile pe care le au în posesie, iar un parlamentar raportează și dividende de milioane.

Ilan Șor, cu datorii de milioane

Anul trecut, Ilan Șor a fost anunțat în căutare internațională, i-a fost ridicată imunitatea de deputat, iar pentru că a lipsit nemotivat de la ședințele Parlamentului a fost lipsit și de salariul de deputat. Totuși, în declarația de avere și interese personale acesta a indicat că pentru primul an de mandat a ridicat un salariu de circa 65 de mii de la Parlament, la care s-a adăugat și salariu de circa 71 de mii de lei pentru perioada în care a fost primar de Orhei. La venitul pentru 2019 al deputatului s-a mai adăugat o indemnizație de circa 10 mii de lei și o compensație de aproape 8 mii de lei de la Parlament.

Pe lângă salariile obține de la Parlament și Primăria Orhei, deputatul mai indică o singură sursă de venit, cea a soției sale, interpreta Jasmin, care din activitatea de întreprinzător a câștigat în 2019 circa 892 de mii de ruble.

În 2019, familia deputatului nu a făcut noi achiziții sau, cel puțin, în declarația deputatului se regăsesc aceleași bunuri indicate și anterior: două apartamente, o casă de locuit și patru automobile, printre care și un Bentley Mulsane Extend din 2017, procurat de familia deputatului în 2017 și a cărui valoare indicată este de peste 25 milioane de ruble.

Pentru că nu a avut venituri considerabile în 2019, Șor indică că a luat un împrumut de 30 de milioane de lei de la mama sa vitregă, Ilona Șor. În 2018 acesta a mai împrumutat de la ea alte 20 de milioane de euro.

Împrumuturi în 2019 a contractat și deputatul Vadim Fotescu. Acesta indică în declarația sa de avere și interese personale o datorie de circa 192 de mii de lei, luată cu o rată a dobânzii de 0% de la DFM SRL, companie care se ocupă de afacerea dutyfree și care a aparținut familiei Șor. Tot anul trecut, deputatul a devenit proprietarul unui automobil de model Hyundai Santa Fe, procurat cu o sumă identică cu cea împrumutată. Deputatul mai are un automobil, procurat în 2013, dar și două apartamente. Fotescu a câștigat în 2019 salarii cumulative de circa 250 de mii de lei de la mai multe locuri de muncă, iar la venitul său s-au mai adăugat circa 946 mii de lei sub formă de dividende de la Profistaff SRL, la care Fotescu deține o cotă de participare de 100% și care este specializată în activități de consultanță pentru afaceri și management.

Onorariu și dividende de milioane

Deputatul Denis Ulanov raportează pentru 2019 venituri obținute din mai multe surse. De la Parlament acesta a ridicat un salariu de circa 103 mii lei, iar de la cabinetul de avocatură care îi poartă numele a câștigat un onorariu de 1,6 milioane de lei. Familia a mai obținut dividende în mărime de 2,8 milioane de lei de la SRL Legalarte și SRL Stevart, care prestează servicii juridice și la care familia deține o cotă de participare de 100%. Din vânzarea unor bunuri familia mai obținut circa 347 de mii de lei.

Tot anul trecut, familia deputatului a devenit proprietara unei motociclete noi, fabricată în 2019, dar și posesoarea unui Mercedes GLS400 din 2019.

Marina Tauber a câștigat 15 mii de euro la ziua sa de naștere

Foto: Facebook/ Marina Tauber

Întrebată anterior din ce surse financiare își asigură traiul, deputata Marina Tauber declara că banii provin din proiectele în care este implicată, menționând, totodată, „că este incorect” să îi fie adresată o astfel de întrebare: „Tot ce vă interesează o să vedeți neapărat în următoarea declarație”. În martie 2020 deputata a depus declarația de avere și interese personale, doar că în aceasta se regăsește doar salariul său de parlamentar, în mărime de circa 105 de mii de lei. Alte venituri din proiecte, Tauber nu raportează, însă trece în declarația sa de avere o sumă de 15 mii de euro pe care a câștigat-o la ziua sa de naștere. Tot anul trecut, Tauber s-a ales cu un un nou automobil de model VW Passat, cu o valoare de circa 18 mii de euro și pe care deputata îl are îl folosință.

Contactată pentru o reacție și solicitată să ne spună care sunt proiectele din care este alimentat bugetul său și pe care nu le-am regăsit în declarația de avere și interese, Marina Tauber a precizat că declarația sa de avere ar putea fi ulterior completată:

„Informația este așa cum am menționat în cadrul emisiunii. Aceste lucruri sunt destul de delicate pentru că reprezintă sursele din care trăiesc și nu vreau ca cineva să speculeze pe aceste subiecte. M-am consultat cu avocatul meu privind declarația mea așa că mai este timp, până la sfârșitul lunii aprilie, ca ea să fie completată sau modificată. Probabil, în declarația mea, vor fi introduse anumite modificări sau rectificări”.

Marina Tauber mai indică că dispune și de bunuri a căror valoare unitară depășește suma de 10 salarii medii pe economie. Mai exact, deputata a primit două cadouri de valoare: un ceas Rolex și cercei Van Cleef.

La fel ca și președintele fracțiunii din care face parte, Marina Tauber a luat și ea un împrumut anul trecut, în mărime de 900 de mii de lei, pe care l-a contractat de la mama vitregă a lui Ilan Șor.

Captură privesc.eu

Un VW Passat în folosință, la fel ca și colega sa de fracțiune, are și Reghina Apostolova, care indică că a primit în posesie acest automobil anul trecut. Deputata raportează pentru 2019 un salariu cumulativ de circa 117 mii de lei de la Parlament și Primăria Orhei, la care se mai adaugă, în total, circa 116 mii de lei sub formă de indemnizații, compensații și pensii.

Foto: Facebook/Petru Jardan

Deputatul Petru Jardan declară pentru 2019 un salariu de circa 92 de mii de la Parlament și alte 612 mii de lei de la Avia Invest. Deputatul fracțiunii partidului „Șor” raportează că a vândut anul trecut un Porsche, iar în urma tranzacției a obținut 45 de mii de euro. Tot anul trecut familia lui Jardan s-a ales cu un automobil de marcă Mercedes, pe care însă îl are în folosință. În rest, declarația alesului poporului nu a suferit alte modificări.

Deși a avut un salariu de doar 50 de mii de lei de la Parlament, iar soția sa a contribuit la bugetul familiei cu circa 157 de mii de lei, deputatul Igor Himici trece în declarația sa de avere și interese personale un venit considerabil obținut din donațiile primite de la evenimentele de familie. Astfel, anul trecut, familia deputatului a câștigat donații de la zilele de naștere în mărime de 3 500 de euro și 57 de mii de lei. Familia parlamentarului are în proprietate cota parte dintr-un apartament și din 2018 are în posesie un Mercedes.

Citiți și: