Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinția, despre declarațiile lui Zelenski:…

Președinția, despre declarațiile lui Zelenski: „Instituțiile noastre folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare”

Imagine simbol

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, este în „legătură permanentă” cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Volodimir Zelenski, cu care „are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune”. Precizările Președinției vin în contextul declarațiilor președintelui ucrainean care a afirmat că a anunțat-o anterior pe șefa statului despre planul Federației Ruse pentru R. Moldova, care a fost interceptat de Ucraina.

„Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, se arată în comunicatul de presă emis de instituția prezidențială.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a afirmat că e „parcursul anului trecut am fost martorii încercărilor eșuate de a destabiliza guvernul și cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite”.

Volodimir Zelenski a afirmat joi, 9 februarie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European că Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintelui ucrainean, acesta prevedea preluarea controlului asupra statului. Declarațiile au fost confirmate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, care a comunicat că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

„Am vorbit recent cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, și am informat-o că am interceptat planul pentru destabilizarea R. Moldova de către Serviciul de Informații rus. Aceste informații arată cine, unde și cum va destabiliza democrația din R. Moldova și va institui controlul asupra țării. Nu am avut nici un dubiu, în momentul în care am primit acest document și am înțeles de unde venea. Am avertizat imediat R. Moldova despre aceste pericole pentru a o proteja, sunt sigur că oricare dintre voi ar fi făcut la fel. Nu știm dacă Moscova a dat, cu adevărat, ordinul să fie implementat planul împotriva R. Moldova, dar am interceptat acest plan, l-am recunoscut, și l-am văzut ca fiind foarte asemănător cu cel pe care îl aveau împotriva Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski.

La scurt timp, reprezentanții SIS au emis un comunicat de presă în care au confirmat recepționarea informațiilor de la partenerii ucraineni, dar au menționat că nu pot oferi mai multe detalii, „deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare”.