Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Platon, audiat în dosarul în…

Platon, audiat în dosarul în care este vizat Plahotniuc: „Șor îi spunea – șeful”. Ce spune despre revizuirea dosarului său și ce deputați l-au vizat în detenție

Fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, este principalul autor al furtului miliardului, iar fostul primar de Orhei, Ilan Șor, este „ un instrument” pe care l-a folosit Plahotniuc pentru a-și atinge scopurile”. Declarațiile au fost făcute de către fostul deputat Veaceslav Platon, în cadrul unui interviu realizat de TV 8.

Sunt martor în dosarul lui Plahotniuc. Am dezvăluit schemele. El este principalul autor al furtului, iar Șor, Iaralov – participanți. Rolul lui Șor – îl numea șef pe Plahotniuc, era un instrument folosit de Plahotniuc. Șor duce tratative cu toată lumea, la toți le promite ceva, pe toți îi amăgește. Niciodată Șor nu va scrie sau va recunoaște ceva atât timp cât se află în Israel. Dacă va fi extrădat în R. Moldova, aici ar putea scrie și recunoaște totul”, a declarat Platon.

Fostul deputat Veaceslav Platon, deținut în penitenciarul nr. 13, susține că declarațiile făcute de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, cu privire la faptul că dosarul său a fost falsificat arată faptul că procurorii, în sfârșit, au examinat amănunțit cauza penală în care a fost condamnat.

Tot aici, Platon susține că cei trei procurori care au instrumentat cazul său, fostul șef PA, Viorel Morari și acuzatorii Adriana Bețișor și Andrei Băeșu „au ascunt toate probele și dovezile care demonstrau că este nevinovat”.

„Morari, Bețișor, Băeșu au ascuns toate dovezile privind nevinovăția mea. Ei au avut dovezile, dar le-au ascuns. Le-au falsificat. Acum sunt cercetați pentru asta”, a declarat Platon.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu președintele Dodon sau oameni apropiați acestuia, de când se află în detenție, Platon susține că ultima dată s-a întâlnit cu Dodon acum 10 ani, la Parlament, însă tot fostul deputat spune că a avut mai multe întrevederi cu câțiva deputați.

„Zece ani în urma am discutat cu Dodon. Da, am discutat cu Vladimir Țurcanu, el fiind vicedirectorul Comisiei pentru investigarea furtului miliardului, am discutat și cu o persoană apropiata lui Năstase – Slusari, cu o persoană apropiată Maiei Sandu, Lilian Carp. Toți au fost aici”, a mai declarat Platon.

Platon mai spune că deține informații precum că mai mulți deputați au fost cumpărați ca să treacă de la un partid la altul. Potrivit lui Platon, acestora le sunt oferiți câte 500 de mii de euro pentru asta.

Tot în cadrul interviului oferit pentru TV 8, omul de afaceri a calificat drept „aberații” informațiile apărute în spațiul public despre faptul că offshore-ul „Symbol Wood Limited” care are active de peste 2,5 milioane de euro și care, cu 3 zile înainte de anunțul făcut de conducerea PG în legătură cu dosarul său, a trecut pe numele unui interpus al președintelui lui Igor Dodon și că reprezintă un „avans” oferit de Platon șefului statului pentru libertatea sa. Platon susține că toate aceste informații sunt false.

Veaceslav Platon spune că nu vrea să comenteze imaginile video în care Vladimir Plahotniu apare cu un „kuliok” pe care i-l oferă lui Igor Dodon, cerând jurnaliștilor să nu facă „jocul lui Plahotniuc”.