Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Platforma pentru Egalitate de Gen,…

Platforma pentru Egalitate de Gen, nemulțumită de declarațiile făcute de Igor Dodon

Platforma pentru Egalitate de Gen se arată nemulțumită de postarea făcută de șeful statului pe o rețea de socializare. În acest sens, membrii Platformei au transmis o scrisoare deschisă către Igor Dodon.

Prin prezenta scrisoare ne exprimăm dezacordul profund față de declarația asumată din 25 februarie 2018 a Președintelui R. Moldova Igor Dodon, care în cadrul unei postări publice pe una din rețelele de socializare se poziționează în mod explicit împotriva toleranței, liberalismului și a egalității de gen. Ținem să reamintim că instituția Președinției are rolul fundamental de a respecta Constituția R. Moldova, în care se expune în mod clar și necondiționat caracterul de stat democratic și multi-etnic al Republicii Moldova, cu următoarele valori supreme: „statul de drept, pacea civică, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic”. În continuare, articolul 16 al Constituției prevede: (1) Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului; (2) Toţi cetăţenii R. Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială. Prin jurământul de investire în funcție, Președintele Republicii Moldova se obligă să respecte și să promoveze aceste valori. Prin urmare, considerăm declarația din 25 februarie 2018 a șefului statului ca fiind în contradicție indubitabilă cu valorile constituționale supreme, și astfel inacceptabilă în contextul angajamentelor autorităților publice de nivel înalt ale țării față de misiunea lor de a construi un stat democratic, unde libertățile personale și drepturile cetățenilor, inclusiv libertatea religiei, egalitatea de gen, toleranța față de ceilalți, sunt garantate și respectate. Semnatarii acestei Scrisori deschise am luat notă de modificarea ulterioară a postării publice. Indiferent cine administrează pagina Președintelui, răspunderea deplină pentru cele lansate o poartă Dumnealui. Pentru restaurarea încrederii publice în rolul constituțional al Președinției în calitate de garant al drepturilor și libertăților democratice ale tuturor cetățenilor, fără excepții, solicităm reacția personală a Președintelui țării față de cele declarate, care, în esență, constituie o deviere de la normele constituționale”, susțin reprezentanții Platformei.

Amintim că într-un mesaj postat pe facebook „cu prilejul sărbătorii Duminica Triumfului Ortodoxiei”, președintele Igor Dodon afirmă că, „în prezent se fac încercări de a ne ademeni cu noi învăţături false, cum ar fi liberalismul, toleranţa, egalitatea de gen”.

„Cu prilejul sărbătorii Duminica Triumfului Ortodoxiei, am vizitat Mănăstirea “Sfîntul Gheorghe” din satul Zloţi, raionul Cimișlia. Noi, moldovenii, sîntem un popor ortodox. Bunicii şi străbunicii noştri au păstrat şi promovat această credinţă de secole. În prezent, se fac încercări de a ne ademeni cu noi învăţături false, cum ar fi liberalismul, toleranţa, egalitatea de gen. Se fac încercări de a ne impune să credem că credinţa noastră ortodoxă, valorile noastre familiale sînt nişte valori perimate şi depăşite. In pofida acestor provocări, poporul nostru, care a trecut prin toate încercările, va păstra credinţa care l-a ocrotit pe parcursul întregii noastre istorii. Aduc cele mai bune gânduri tuturor credincioşilor ortodocşi din Moldova cu prilejul sărbătorii Duminica Triumfului Ortodoxiei. Vă doresc tuturor pace şi numai bine, iar celor care ţin post – tărie de spirit”, a scris președintele pe facebook.

Ulterior, mesajul de pe pagina președintelui Igor Dodon a fost rectificat, fiind scoase frazele în care Dodon vorbea despre toleranță, liberalism și egalitate de gen.

Ivan Ceban, purtătorul de cuvânt al președintelui Igor Dodon a anunțat că: „în legătură cu postarea pe Facebook a Președintelui țării vin cu următoarea precizare. Din păcate, programul încărcat al Președintelui nu-i permite de fiecare dată să-și administreze personal pagina de Facebook și de această dată, în textul postării, care nu a fost coordonat cu șeful statului, s-a strecurat o greșeală regretabilă din care cauză am retras teza care a lezat sentimentele mai multor grupuri disctincte din societate. Aduc scuzele de rigoare celor care s-au simțit lezați de greșeala regretabilă care s-a strecurat în postare”.