Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Platforma DA propune introducerea moratoriului…

Platforma DA propune introducerea moratoriului asupra „legii miliardului”

Platformei DA propune introducerea moratoriului asupra legii miliardului. Un proiect de lege în acest sens va fi înregistrat astăzi, 3 decemrie la Parlament. Potrivit reprezentanților Plaformei DA, este nevoie de intervenția Parlamentului pentru ca datoria formată în urma devalizării sistemului bancar din R. Moldova să nu mai fie pusă pe umerii cetățenilor.

Aceştia propune aplicarea imediată a moratoriului până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate. Potrivit reprezentanţilor formaţiunii, această opţiune ar fi corectă şi necesară pentru evaluarea exactă a fraudei şi a consecinţelor acestora.

„Fracţiunea Da vine cu un proiect demult aşteptat. Furtul miliardelor de lei, diminuarea cantităţii bruşte a valutei naţionale a scos în stradă zeci de mii de oamenii în 2015. Atunci cetăţenii au spus răspicat că miliardele furate trebuiesc întoarse de cei vinovaţi de jaful secolului.

Această opțiune ar fi corectă și necesară pentru evaluarea exactă a fraudei și a consecințelor acesteia în formă pecuniară. Totodată, suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituțiilor, inclusiv a BNM, pentru demascarea fraudelor, identificarea beneficiarilor și recuperării mijloacelor fraudate. Doar după epuizarea tuturor eforturilor legea miliardului ar putea fi reactivată și doar suma reziduală nerecuperată ar putea fi recunoscută drept datorie de stat internă, cu stabilirea de noi prevederi pentru relațiile dintre BNM și Ministerul Finanțelor”, a declarat, Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA.

Potrivit lui Slusari, proiectul bugetului pentru 2020, propus de Guvernul Chicu, este prevăzut ca cetățenii să continue achitarea fraudei bancare. Totodată, acest moratoriu va permite eliberarea imediată a unor sume anuale de circa între 850 milioane lei – un miliard lei în bugetul de stat, care ar putea fi utilizați pentru programe, proiecte sociale și de infrastructură.

În septembrie 2016, Guvernul Filip şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pentru un pachet format din şapte legi. Printre acestea se regăseşa şi Legea privind emisiunea obligaţiunilor de stat, care transforma în datorie publică creditele oferite de Banca Naţională celor trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) devalizate în timpul „furtului miliardului”. Conform legii, statul urmează să întoarcă Băncii Naţionale, timp de 25 de ani, suma de 13,58 miliarde de lei.

FOTO: captură ecran Privesc.eu