Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Platforma DA cere amânarea examinării…

Platforma DA cere amânarea examinării proiectelor privind politica bugetar-fiscală şi a bugetelor: Nu suntem maşină de vot

Alexandru Slusari, vicepreşedintele Parlamentului, va solicita Biroului Permanent ca proiectele privind politica bugetar-fiscală şi cele trei bugete să nu fie examinate săptămâna curentă, din motiv că abia aseară documentele au fost distribuite deputaţilor pe suport de hârtie, iar în format electronic o parte din ele şi acum lipsesc pe pagina oficială a Parlamentului.

„Abia aseară documentele au fost distribuite deputaților pe suport de hârtie. În format electronic o parte din ele și acum lipsesc pe pagina oficială a Parlamentului. Însă, azi, la ora 10.00, cele mai importante proiecte financiar-economice deja sunt propuse pentru examinarea în cadrul comisiilor permanente, în ideea că joi acestea să fie propuse plenului pentru prima lectură.

Este o bătaie de joc și sfidare a Parlamentului! Să examinăm peste o sută de pagini întro zi. Vă amintesc că proiectele bugetelor în general au apărut în spațiul public doar luni seara. Iar prima analiza fugitivă a politicii fiscale a identificat multiple probleme grave și nemulțumirea mai multor păturilor sociale.

După ce guvernul a întârziat să prezinte politica bugetar-fiscală și bugetele cu 2 luni, acum acest executiv a lui Dodon, aflat la ușa de ieșire, forțează nota, iar socialiștii ascultă docil ordinul hazardat al vojdiului disperat și aruncat recent de pe piedestal. Doamna Greceanîi, deputații Platformei DA, spre deosebire de alții, niciodată nu au fost și nu vor fi mașină de vot. Vă amintim că Moldova este republică parlamentară și vă îndemnăm să respectați demnitatea deputaților, mai ales a celor, care nu sunt transfugi. Noi cerem lucru calitativ cu proiectele de legi, mai ales cu documentele de o asemenea importanță
„, susține Slusari.

Ieri, 1 decembrie, și Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat că nu va susţine în Parlament plafonarea taxelor locale impusă de Guvern în politica fiscală pentru 2021. În cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), preşedintele PDM, Pavel Filip, a declarat că deputaţii PDM nu vor permite ca principiile autonomiei locale şi independenţa primăriilor din ţară să fie atacate.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost aprobat luni de către Cabinetul de miniștri. Potrivit documentului, bugetul de stat pentru anul 2021 a fost aprobat la venituri în sumă de 41415400,0 mii de lei şi la cheltuieli în sumă de 55399600,0 mii de lei, cu un deficit în sumă de 13984200,0 mii de lei. Tot luni, Guvernul a aprobat Proiectul privind Politica bugetar-fiscală.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europei Libere, premierul Ion Chicu susținea că deputații vor avea timp suficient pentru amendamente, între primul și al doilea vot în plen: „(…) să le voteze în prima lectură, dacă vor binevoi și dacă va fi susținere, iar apoi, între prima și a doua lectură, tot vor avea cred că în jur de două săptămâni, astfel încât să fie timp pentru amendamente, pentru descusut, pentru decizii dacă mai țin guvernul sau nu etc”, spunea premierul, în interviul cu Europa Liberă.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europei Libere, premierul Ion Chicu susținea că deputații vor avea timp suficient pentru amendamente, între primul și al doilea vot în plen: „(…) să le voteze în prima lectură, dacă vor binevoi și dacă va fi susținere, iar apoi, între prima și a doua lectură, tot vor avea cred că în jur de două săptămâni, astfel încât să fie timp pentru amendamente, pentru descusut, pentru decizii dacă mai țin guvernul sau nu etc”, spunea premierul, în interviul cu Europa Liberă.