Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM a înaintat o moțiune…

PDM a înaintat o moțiune simplă asupra activității ministrei Finanțelor și cere demisia Nataliei Gavrilița

Partidul Democrat (PDM) se arată nemulțumit de noile măsuri fiscale anunțate anterior de către Ministerul Finanțelor. În acest sens, în cadrul ședinței Parlamentului, democrații au înaintat o moțiune simplă asupra activității ministrei Finanțelor, Natalia Gavrilița, solicitând demiterea ei din funcție.

„În mai puțin de două luni, din păcate, acest minister s-a arătat a fi unul ineficient. S-a arătat a fi un minister care a preluat administrarea cu toate facturile plătite și mai mult de trei miliarde de lei în cont. Acest minister a reușit în doar două luni de zile să demonstreze incapacitatea de a acumula mijloace financiare suficiente la bugetul de stat, pentru a plăti salariile și a realiza acele proiecte în care angajată R. Moldova. Nu au găsit alte soluții decât să vină și să își bage mâinile în buzunarele cetățenilor”, a declarat deputatul democrat Vladimir Cebotari, de la tribuna Parlamentului.

În acest sens, democrații solicită inițierea procedurii de demitere a ministrei Finanțelor, publicarea angajamentelor luate de R. Moldova față de Fondul Monetar Internațional (FMI), dar și stoparea inițiativelor fiscale, care în opinia PDM, „vor duce la distrugerea unor ramuri întregi ale economiei”.

La 23 iulie, Natalia Gavriliță a anunțat că Ministerul Finanțelor propune mai multe măsuri fiscale, „agreate cu FMI”, menite să mobilizeze resurse adiționale pentru bugetul anului 2020. Acestea ar fi de trei tipuri și s-ar referi la: anularea unor decizii ale guvernării precedente „care duceau la contrabandă și la încălcări”, anularea unor scutiri fiscale și mobilizarea resurselor care sunt menite să asigure echitatea fiscală, taxe plătite de cei bogați.