Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PD, PLDM și PCRM vor…

PD, PLDM și PCRM vor primi, din buget, cele mai mari alocații în urma rezultatelor alegerilor locale din 2015

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor locale generale 2015, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat și Partidul Comuniștilor ar primi cele mai mari alocații din bugetul de stat, începând cu anul 2016, când va fi aplicată legea nr. 36 (art. 27) cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Potrivit calculelor preliminare efectuate de experții Asociației Promo-LEX, cuantumul total care va fi alocat partidelor politice proporțional cu performanțele obținute la alegerile locale generale 2015 ar fi de 30 338 607 lei. Astfel, PDM și PLDM ar primi aproximativ 8,7 mln lei câte fiecare, iar PCRM 3,3 mln lei.
Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova, care urmează a fi repartizate proporțional cu performanțele obținute de aceștia la alegeri. Cei mai defavorizați vor fi candidații independenți care nu vor primi nimic din buget deoarece legea nu i-a luat în vizor. Astfel, dacă la ultimele alegeri locale din 2015 aceștia au acumulat 4,12% (1 249 950,6 lei), această sumă ar urma să fie distribuită partidelor politice proporțional performanțelor de la alegerile locale. În cazul blocurilor electorale, alocația se va împărți conform înțelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau, în lipsa acesteia, conform numărului de mandate obținute de fiecare componentă.
Menționăm că aceasta nu ar putea fi suma finală care ar ajunge în conturile partidelor, deoarece legea presupune următoarea formulă de calcul a alocațiilor: 50% pentru performanțele obținute la ultimele alegeri locale și 50% la cele parlamentare. Astfel, luând în considerație ultimele două scrutine electorale din 2014 și 2015, partidele politice ar urma să primească 60 677 214 lei care vor fi distribuite conform unui regulament al Comisiei Electorale Centrale. Acesta urmează să fie elaborat până în toamna acestui an și va stabili clar distribuirea banilor din buget. De asemenea, acest mecanism va include și instrumente de verificare și control a banilor cheltuiți, precum și sancțiuni în cazul în care actorii electorali vor încălca legislația.
Vă reamintim că, Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX a avut pe toată perioada Alegerilor Locale Generale 2015 peste 1500 de observatori naționali. De asemenea, în acest scrutin, Asociația a desfășurat campania „IEŞI la VOT!”, care a avut drept scop promovarea și încurajarea votului informat și conștient în rândul alegătorilor din Republica Moldova.

Misiunea de Observare Promo-LEX se declară neutră și echidistantă față de concurenții electorali, nu este un organ de anchetă și nu își asumă obligația expresă de a proba constatările observatorilor.
Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfășurată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Consiliul Europei și beneficiază de asistență tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Opiniile exprimate în cadrul acestui comunicat aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.