Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PCCOCS a încetat urmărirea penală…

PCCOCS a încetat urmărirea penală pe numele șefei fondului „Open Dialog” Ludmila Kozlovska

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a încetat urmărirea penală pe numele șefei fondului „Open Dialog”, Ludmila Kozlovska. Informația a fost confirmată de către procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui interviu pentru NewsMaker.

Dosarul în care era vizată Ludmila Kozlovska face parte din cele 38 de dosare politice, pe care procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că sunt suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și deschise pe motive politice a unor persoane din R. Moldova și vor fi evaluate de către un grup de control, creat în cadrul Procuraturii Generale (PG).

Alexandr Stoianoglo a menționat în cadrul interviului pentru NM că, în cursul verificărilor, s-a demonstrat că „lipsesc dovezile”, iar procurorii au epuizat toate posibilitățile de a le aduna.

La sfârșitul lunii decembrie 2018, în presă au apărut informații precum că Președinta Fundației „Open Dialog”, Ludmila Kozlovska, a fost citată de PCCOCS pentru audieri în cadrul unui dosar penal pornit pentru spălarea de bani de un grup organizat, spionaj și finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale. Înainte de asta, autoritățile au publicat un „raport secret” al comisiei parlamentare, care a avut misiunea de a cerceta „circumstanțele ingerinței fondului „Open Dialog” în politica internă din Moldova”.

Câteva bilete de avion pentru liderii partidelor de opoziţie din R. Moldova şi „două mii de dolari americani transferaţi către o companie din R. Moldova, administrată de persoane afiliate Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr”, au fost cele mai importante dovezi acumulate de Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune în politica internă a R. Moldova a Fundaţiei „Open Dialog”. Acestea însă au fost suficiente ca membrii Comisiei să afirme că cele mai importante partide din opoziţia extraparlamentară de la Chişinău sunt „finanţate din bani suspecţi”, acumulaţi de fundaţia poloneză.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” a fost constituită la 4 octombrie 2018 la inițiativa democraților. PD afirma că organizația Ludmilei Kozlovska a atacat „în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în fața partenerilor de dezvoltare, exercitând și imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”.