Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pavel Filip se eschivează de…

Pavel Filip se eschivează de la semnarea Declaraţiei de integritate

La 19 ianuarie 2016, reprezentanții societății civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcția de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta și-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniștri desemnat, Declarația de integritate, elaborată de societatea civilă.

La câteva ore după întrevedere, juriștii lui Pavel Filip au expediat în adresa societății civile propria variantă a Declarației de integritate, care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declarație de integritate.

Organizaţiile semnatare condamnă o asemenea abordare și califică textul propus de juriștii lui Pavel Filip drept o încercare de a se eschiva de la semnarea Declaraţiei de integritate, care reprezintă o confirmare pe proprie răspundere a integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi o asumare a răspunderii în cazul în care vor devia de la criteriile incluse în Declaraţie.

„Suntem dezamăgiţi de un astfel de tratament și abordare inadecvată a inițiativelor societății civile din partea politicienilor, care promit una, dar fac alta.

Semnarea unei declarații în varianta propusă de juriştii candidatului desemnat este echivalentă cu nesemnarea unei Declarații de integritate şi arată că viitorul Guvern  nu ia în serios cerințele societății civile şi nu-și asumă responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent în Republica Moldova.

Organizaţiile semnatare insistă ca noul Cabinet de Miniștri, înainte de a fi învestit, să semneze public Declarația de integritate în varianta elaborată de societatea civilă**, aşa cum a promis public candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip.

De asemenea, cerem candidatului desemnat să nu accepte candidaţi la funcţia de miniştri care se află în situații incompatibile cu criteriile Declarației de integritate, elaborată de societate civilă, sau cei care refuză să o semneze”, scrie în declarație.

Semnatarii Declarației sunt:
Centrul de Resurse „DIALOG-Pro”
Asociația pentru Politică Externă
Asociația Presei Independente
Clubul Politic al Femeilor 50/50
Fundația Est-Europeană
REC Moldova
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”
Amnesty International Moldova
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Asociația Promo-LEX
Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova
Transparency International Moldova
BPW Moldova
Centrul pentru Jurnalism Independent
ONG „Terra-1530”
Asociația Micului Business