Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidele politice din Republica Moldova…

Partidele politice din Republica Moldova – gestionate din donaţii

31 martie a fost termenul-limită până la care reprezentanţii celor 43 de partide politice înregistrate oficial în R. Moldova au putut să prezinte Comisiei Electorale Centrale (CEC) rapoartele lor financiare pentru anul trecut. Astfel, doar 26 din 43 de partide au prezentat aceste rapoarte, majoritatea dintre care ridică, totuşi, semne de întrebare.

Aşadar, pentru anul 2015, Partidul Liberal (PL) indică în raport peste 20700 de membri de partid, 39 de filiale şi 27 de sedii luate în locaţiune. La capitolul venituri/surse de finanţare, pentru anul trecut, PL indică o sumă ce depăşeşte 5 milioane de lei, proveniţi din alte surse decât bugetul de stat, dintre care peste 4 milioane provin din donaţiile membrilor de partid. În dreptul liniei pentru cotizaţii de membru de partid este indicată cifra zero. De menţionat că restul din cele 5 milioane provin de la persoane fizice, iar la rubrica persoane juridice PL a indicat iarăşi zero lei. Totodată, pentru întreţinerea sediilor, PL a cheltuit peste 300000 de lei, iar pentru presă şi materiale promoţionale – peste 80000 de lei.

Zero lei s-au cheltuit din partea PL pentru deplasări în ţară şi în străinătate, pentru organizarea de întruniri şi manifestaţii publice, seminare şi cursuri de instruire pentru membrii de partid desfăşurate pe teritoriul ţării. Tot zero lei se află în dreptul liniei ce ţine de veniturile obţinute de partid în urma desfăşurării activităţilor economice. În campania electorală PL a cheltuit peste 8 milioane de lei.

Pentru comparaţie, în raportul pe anul 2014 PL a declarat la capitolul venituri peste 3 milioane de lei, cheltuieli de peste un milion pentru telecomunicaţii, iar alte 3 milioane – pentru campania electorală.

pldm.mdPLDM a cheltuit 900 000 de lei pentru întreţinerea sediilor

Partidul Liberal Democrat (PLDM) a indicat în raport la capitolul surse de finanţare o sumă ce depăşeşte 11 milioane de lei, 6 milioane de lei provin din donaţii din partea membrilor de partid, iar peste 4800000 – din cotizaţiile de membru de partid.

Peste 900000 de lei PLDM a cheltuit pentru întreţinerea sediilor, întrucât ia în locaţiune 15 sedii, alte peste 14000 de lei s-au cheltuit pentru personal, aproape 3 milioane pentru presă şi materiale promoţionale, peste 52000 – pentru telecomunicaţii, 11000 de lei – pentru întruniri, manifestaţii publice, seminare şi cursuri de instruire pentru membrii de partid desfăşurate pe teritoriul ţării, cheltuielile pentru birotică au constituit aproape 9000 de lei, iar cele pentru deplasări în ţară şi în străinătate – 0 lei. În campania electorală, PLDM a cheltuit aproape 7 milioane de lei.

Partidul face parte din 4 organizaţii internaţionale şi are peste 49900 de membri. Acesta nu are sedii în proprietate şi nu a indicat în raport numărul de filiale.

414-protest-pcrm-100În 2015, persoane juridice au donat peste 5 milioane pentru PCRM

Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) indică în raport peste 17700 de membri, 41 de filiale, 14 sedii proprii şi 30 de sedii luate în locaţiune. În total, PCRM a declarat surse de finanţare de peste 9 milioane de lei. Donaţiile din partea membrilor de partid s-au ridicat la peste 2500000 de lei, din partea persoanelor fizice donaţiile au depăşit suma de 800000 de lei, şi, ceea ce nu e mai puţin important, din partea persoanelor juridice, PCRM a indicat donaţii în valoare totală de 5500000 de lei.

În dreptul cotizaţiilor de membru, PCRM a indicat o sumă ce depăşeşte 300 000 de lei. În aceeaşi ordine de idei, PCRM arată în raport că 46000 de lei provin din activitatea legată nemijlocit de administrarea proprietăţii sale. Pentru întreţinerea sediilor, PCRM a cheltuit peste 300000 de lei, pentru deplasare în ţară şi în străinătate – peste 3000 de lei, pentru presă şi materiale promoţionale – aproape 60000 de lei, iar pentru întâlniri şi manifestaţii publice – peste 120000 de lei. În campania electorală PCRM a cheltuit peste 8 milioane de lei.

Lupu_md7PDM: „investiţii” de peste 23 de milioane pentru electorală

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a cheltuit peste 900000 de lei pentru întreţinerea celor 14 sedii pe care le ia în locaţiune, peste 2 milioane pentru presă şi materiale promoţionale şi alte peste 900000 de lei pentru telecomunicaţii. Sursele de finanţare a partidului vin din donaţii, suma totală a cărora este de peste 29 milioane de lei. Astfel, anul trecut, PDM a primit donaţii de peste 22 milioane de lei din partea membrilor de partid şi peste 6 milioane din partea altor persoane fizice.

Cifra zero apare în raport în dreptul liniei pentru cotizaţii, deşi membrii PDM au obligaţia, conform statutului partidului, de a achita cotizaţia. Totodată, deşi în statut se menţionează faptul că PDM îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul R. Moldova, precum şi peste hotarele ţării, în dreptul liniei de cheltuieli pentru deplasări în ţară şi în străinătate iarăşi apare cifra zero. Tot „0” este indicat şi în dreptul liniei referitoare la cheltuieli pentru întruniri, manifestaţii publice, seminare şi alte cursuri de instruire pentru membrii de partid.

PDM raportează că are peste 50000 de membri.

usati_1Partidul Nostru a adunat cotizaţii de peste 8 milioane de lei

Asta deşi, în raport cu partidele menţionate mai sus, acesta are cu mult mai puţini membri – 2481. Partidul dispune de 32 de filiale şi ia în locaţiune 33 de sedii.

Sursele de finanţare pentru anul trecut au depăşit 19 milioane de lei, acestea provenind din donaţii atât de la membrii de partid, persoane fizice, cât şi de la persoane juridice. Alte donaţii au parvenit sub formă de bunuri în valoare de 30000 de lei. Peste 600000 de lei PN a cheltuit pentru întreţinerea sediilor şi aproape 60000 au constituit cheltuieli de personal, peste 400000 de lei au mers la cheltuieli pentru presă şi materiale promoţionale, peste 2000 pentru birotică şi 7000 pentru întruniri, manifestaţii publice, seminare şi alte cursuri de instruire pentru membrii de partid.

Pentru deplasări în ţară şi în străinătate, PN a cheltuit zero lei. Totodată, PN a investit 197000 de lei pentru bunuri mobile şi imobile necesare activităţii. Peste 13 milioane PN a cheltuit în campania electorală. Partidul Nostru a indicat zero lei şi la capitolul venituri obţinute de partid în urma activităţilor economice desfăşurate.

dodon_aiePSRM-ul a strâns 21,5 milioane de lei din cotizaţiile de membru

Partidul Socialiştilor, pe de altă parte, indică surse de finanţare în valoare totală de peste 27 milioane de lei. Aceştia au primit donaţii de peste 5 milioane de lei. Astfel, peste un milion de lei PSRM a adunat din donaţii din partea membrilor de partid şi peste 3 milioane de lei din partea persoanelor fizice. Peste 21,5 milioane de lei, PSRM a adunat din cotizaţiile de membru de partid. La capitolul plăţi, PSRM a indicat cheltuieli de peste un milion de lei pentru întreţinerea sediilor, peste 6 milioane de lei cheltuieli pentru presă şi materiale promoţionale şi peste 145000 de lei – pentru întruniri, manifestaţii publice, seminare şi alte cursuri de instruire pentru membrii de partid desfăşurate pe teritoriul ţării. Alte cheltuieli s-au făcut pentru abonare la reviste – peste 17000 de lei, şi pentru felicitări – 4800 de lei. În campania electorală, PSRM a cheltuit peste 18 milioane de lei. PSRM a indicat că are 9100 de membri de partid, 38 de filiale şi 38 de sedii luate în locaţiune.

497-leanca2PPEM, 18 000 de lei pentru presă şi materiale promoţionale

Partidul Popular European din Moldova are 8650 de membri, 21 de filiale, un sediu luat în locaţiune. Sursele de finanţare ale partidului provin din donaţii din partea membrilor de partid în valoare de peste 110000 de lei şi din partea persoanelor juridice – peste 5000 de lei. Peste 3800 de lei PPEM a adunat din cotizaţiile de membru de partid. 24000 de lei au fost cheltuiţi de partid pentru întreţinerea sediilor, peste 18000 de lei – pentru presă şi materiale promoţionale şi aproape 12000 – pentru întruniri, manifestaţii publice, seminare şi alte cursuri de instruire pentru membrii de partid desfăşurate pe teritoriul ţării. Zero lei a indicat PPEM în dreptul liniei de cheltuieli pentru campania electorală şi pentru deplasări în ţară şi în străinătate.

Amintim că partidele prezintă rapoartele financiare la CEC şi nu la Ministerul Justiţiei, cum se proceda anterior, şi că, totodată, au fost schimbate formularele pentru aceste rapoarte.