Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul i-a votat: magistrații care…

Parlamentul i-a votat: magistrații care vor ocupa funcții noi

Deputații din Parlament au aprobat astăzi, 15 decembrie, numirea în funcții noi a doi magistrați. Este vorba de Oleg Sternioală și Nina Vascan.

În cadrul ședinței din 12 decembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca funcția vacantă de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să fie ocupată de Nina Vascan, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.

Activitatea acesteia a fost apreciată de Colegiul de evaluare cu calificativul „excelent”, iar Colegiul de selecție i-a dat 93 de puncte.

Nina Vascan este judecător la Apel încă din 2003, iar în 2006 a primit „Diploma de Onoare a CSM”. În anul 2013, magistrata a primit Ordinul „Gloria Muncii” din partea președintelui țării de atunci, Nicolae Timofti.

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului” trei hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Nina Vascan, au fost obiect de examinare la CtEDO.

POPOV (2) c. Moldovei, hotărârea din 6.12.2005, cererea nr. 19960/04, violarea art. 6 (dreptul la un proces echitabil).
MACOVEI ş.a. c. Moldovei, hotărârea din 25.04.2006, cererea nr. 19253/03 ş.a., violarea art. 6 al Convenţiei (dreptul la un proces echitabil) şi a art. 1 al Protocolului adiţional (protecţia proprietăţii B. c. Moldovei, hotărârea din 16/07/2013, cererea nr. 61382/09, violarea art. 3 CEDO – omisiunea autorităţilor de a proteja reclamantul de violenţa fostului soţ; violarea art. 8 CEDO – emiterea unei decizii de către CSJ care a pus reclamantul în situaţia să fie supusă violenţei sau să-şi părăsească locuinţa.

Potrivit declarației de venituri și proprietăți pentru anul 2016, Nina Vascan indică un venit obţinut la locul de muncă de bază de 290.230 de lei, precum și o pensie de 206.171 de lei și alți 27.815 lei obținuți din depuneri la instituțiile financiare. Magistrata declară trei terenuri agricole și o casă de locuit în raionul Râșcani, obținute în naul 2014 prin moștenire. Familia Vascan deține un apartament cu suprafața de 121,80 m.p., cumpărat în anul 2014.

Totodată, va ocupa funcția de vicepreședinte al Colegiului civil și de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiție – magistratul Oleg Sternioală. 

Sternioală, judecător la Curtea Supremă de Justiție, a obținut de la Colegiul de Evaluare – 123 de puncte, iar activitatea sa a fost apreciată de Colegiul de evaluare cu calificativul „excelent”.

Prin Hotărîrea Parlamentului RM nr. 6 din 14 februarie 2014, Oleg Sternioală a fost numit în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Conform Hotărârii nr. 780/32 din 22 noiembrie 2016,  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a desemnat în calitate de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii  pe Sternioală, judecător la Curtea Supremă de Justiție, pe un termen de 4 ani.

Potrivit declarației de venituri și proprietăți pentru anul 2016, magistratul indică un venit obținut de la locul de muncă de bază de 213.422 de lei și indemnizații de 96.773 de lei. Totodată, acesta declară că are o casă de locuit cu o suprafață de 120 m.p., un apartament cu suprafața de 44,7 m.p. și un garaj, obținute drept moștenire. Acesta mai declară trei terenuri intravilane și un alt apartament cu suprafața 71,5 m.p., cu act de primire-predare din anul 2017. Sternioală conduce două automobile: Skoda Superb (an. fab. 2016) și o KIA Sportage (an. fab. 2013).

Amintim că la 2 iunie 2016, Ziarul de Gardă a scris un articol despre „proprietățile ascunse” ale magistratului Sternioală.

Casa în care locuiește judecătorul Oleg Sternioală a fost declarată în 2016

„Oleg Sternioală, judecătorul promovat suspect, acum doi ani, de la Judecătoria Buiucani direct la Curtea Supremă de Justiţie, trăieşte într-un imobil de lux, care valorează peste 7 milioane de lei la preţul de piaţă. Casa nu se regăseşte însă în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale magistratului, fiind înregistrată pe numele părinţilor săi, pensionari, care au trăit însă toată viaţa la Floreşti. Mama judecătorului, care, după decesul soţului, a devenit singura proprietară a impozantului edificiu, este profesoară de limba română la liceul din localitatea natală”, scria atunci ZdG.