Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   OSCE contribuie la restabilirea dialogului…

OSCE contribuie la restabilirea dialogului în formatul „5+2”

Ambasadorul Radojko Bogojević, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Serbiei pentru procesul de reglementare transnistreană, a încheiat a doua sa vizită în regiune în cadrul unei săptămâni, după vizita la Chișinău de pe 30 iunie.

Pe 7 iulie, Ambasadorul Bogojević s-a întâlnit la Tiraspol cu liderul transnistrean Evghenii Șevciuk și cu negociatorul principal din partea Transnistriei Nina Ștanski. Pe 8 iulie, el a avut întrevedere la Chișinău cu Prim-ministrul interimar Natalia Gherman. În cadrul întâlnirilor sale, reprezentantul special al OSCE a prezentat ambelor părți scrisoarea adresată lor de către Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Serbiei Ivica Dačić.

„Cum s-a menționat în timpul vizitei mele la Chișinău săptămâna trecută, importanța menținerii dialogului și contactelor dintre părți nu poate fi exagerată”, a spus Bogojević. „Am reiterat acest mesaj și ieri la Tiraspol, și astăzi la Chișinău, și am reafirmat angajamentul Președintelui în exercițiu de a ajuta părțile să ajungă la o soluție cuprinzătoare, echitabilă și viabilă a conflictului”, a declarat reprezentantul.

La reuniunile organizate în ultimele două săptămâni, Ambasadorul a primit de la toți partenerii internaționali ai formatului „5+2” semnale clare că ei sunt gata sa faciliteze angajarea productivă a celor două părți în formatul „5+2”. De-a lungul acestor întâlniri Ambasadorul Bogojević a subliniat necesitatea de a găsi căi de avansare și de a începe pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”.

„Odată ce la începutul acestui an participarea constructivă a celor două părți s-a soldat cu realizări concrete, negocierile în formatul „5+2” sunt vitale pentru a edifica încredere în procesul de reglementare și a genera rezultate durabile”, a spus Bogojević. „Sper că întâlnirile mele din ultimele două săptămâni vor ajuta la stimularea pregătirilor pentru următoarea rundă de negocieri”.

În calitate de reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Bogojević caută modalități de consolidare a dialogului și promovare a încrederii între părți. Eforturile lui hotărâte reflectă devotamentul Președinției OSCE din partea Serbiei față de procesul de reglementare în formatul „5+2”.

Formatul „5+2” cuprinde reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, SUA și UE.