Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Neînțelegeri în PSRM. Socialiștii îi…

Neînțelegeri în PSRM. Socialiștii îi cer deputatului Bolea „să respecte hotărârea” formațiunii privind alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

Conducerea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) îi solicită deputatului Vasile Bolea „să respecte hotărârea” Comitetului Executiv al PSRM privind susținerea candidatului independent Grigore Uzun la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Solicitarea vine după ce, pe 10 martie, Vasile Bolea și-a anunțat susținerea pentru un alt candidat în aceste alegeri, urmând să conducă stafful de campanie pentru candidatura lui Victor Petrov, actual deputat al Adunării Populare a Găgăuziei.

PSRM menționează că „susținerea unui alt candidat decât Uzun este decizia unui singur deputat, Vasile Bolea, care nu este aprobată de echipă” și declară că „Comitetul Executiv va lua decizii în raport cu deputatul Vasile Bolea în conformitate cu statutul Partidului”.

„Comitetul Executiv al PSRM a decis să acorde susținere politică candidatului independent Grigore Uzun la funcția de Bașcan al UTA Gagauzia. Decizia Comitetului Executiv a fost aprobată de majoritatea membrilor Consiliului Republican. Susținerea unui alt candidat decât Uzun este decizia unui singur deputat Vasile Bolea, care nu este aprobată de echipă.

În aceste condiții, conducerea PSRM îi solicită dl. Vasile Bolea să respecte hotărârea colegilor. De asemenea, Comitetul Executiv va lua decizii în raport cu deputatul Vasile Bolea în conformitate cu statutul Partidului”, declară serviciul de presă al PSRM.

Pe 9 martie, vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrîncea a anunțat că PSRM îl susține pe Grigorii Uzun la funcția de bașcan al Găgăuziei. Pe 10 martie, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Victor Petrov, și-a anunțat candidatura la funcția de bașcan al Găgăuziei, și a menționat că deputatul socialist Vasile Bolea a acceptat să conducă stafful său de campanie.

Candidatul susținut de Vasile Bolea a declarat că pledează pentru relații apropiate cu Rusia – țară care a pornit războiul nejustificat împotriva Ucrainei.

„Se încearcă divizarea noastră de prietenii noștri istorici Rusia și alte țări ale CSI. De secole popoarele noastre au trăit în prietenie și înțelegere, s-au ajutat atunci când au fost timpuri grele, și-au întins mâna în semn de ajutor. Și astăzi încearcă să ne certe și să ne monteze unii împotriva altor. Nu, nu vor reușit”, a spus deputatul găgăuz, Victor Petrov, candidat la funcția de bașcan.

Alegerea guvernatorului Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia urmează să aibă loc pe 30 aprilie 2023. Potrivit legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), guvernatorul (başkanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autorităţile administraţiei publice ale Găgăuziei. Guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Acesta trebuie să fie cetățean al R. Moldova care a împlinit
vârsta de 35 de ani şi posedă limba găgăuză.