Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul român de Externe: „Voi…

Ministrul român de Externe: „Voi recomanda propunerea de a crea un regim separat de sancțiuni, pentru încercările de destabilizare a R. Moldova”

Foto: Profimedia Images

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a afirmat luni, 20 februarie 2023, că va recomanda propunerea pentru un regim separat de sancțiuni, pentru încercările de destabilizare a R. Moldova de către Rusia. Declarația a fost făcută înainte de reuniunea miniștrilor de Externe de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

„Avem un nou guvern la Chișinău, un guvern profund dedicat reformelor şi integrării europene a țării. În același timp am văzut, cum a spus președinta R. Moldova, dezvăluirea planurilor pentru destabilizarea țării de către Rusia. Cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită azi, prin intermediul miniștrilor de Externe, un puternic mesaj de susținere pentru reziliența şi securitatea R. Moldova”, a spus șeful diplomației române.

Astfel, Aurescu a declarat, potrivit Agerpres, că va recomanda „spre reflectare şi analiză juridică propunerea de a crea un regim separat de sancțiuni, pentru încercările de destabilizare a R. Moldova, a ordinii sale constituționale şi a statului de drept”.

„În același timp, cred că este foarte important ca astăzi Consiliul să transmită susținerea fermă în ceea ce privește înființarea unei noi misiuni civile în R. Moldova, în continuarea ajutorului privind interconectivitatea legat de rețelele de electricitate, cu UE, prin România, în același timp privind susținerea perspectivei integrării europene a Republicii Moldova”, a spus Bogdan Aurescu.

Potrivit sursei citate, ministrul român a vorbit de nevoia susținerii R. Moldova prin granturi şi a amintit de Platforma creată de România, Germania şi Franța în acest sens.

În perioada 20 – 21 februarie, la Bruxelles are la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE). Ministerul de Externe de la Chișinău a anunța că, în cadrul evenimentului, ministrul Nicu Popescu va prezenta partenerilor europeni prioritățile noului guvern al R. Moldova şi va discuta despre aderarea țării noastre la UE, implementarea reformelor și transpunerea acquis-ului comunitar în legislația națională.


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, pe 9 februarie 2023, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, că Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Declarațiile au fost confirmate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, care a comunicat că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

Pe 13 februarie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țăriiȘefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

A doua zi, pe 14 februarie, reprezentanții Ministerului rus de Externe au respins declarațiile președintei Maia Sandu privind punerea în aplicare a planului care prevede destabilizarea R. Moldova. Astfel, autoritățile de la Moscova au declarat că afirmațiile șefei statului sunt „total nefondate și neîntemeiate” și spun că „Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității R. Moldova”.