Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul Andrei Spînu, despre candidatura…

Ministrul Andrei Spînu, despre candidatura PAS pentru următoarele alegeri locale din capitală: „Vom face toate calculele necesare ca să dăm Chișinăului un primar pro-european”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că nu există încă o decizie cu privire la candidatura Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru funcția de primar al capitalei la următoarele alegeri locale, însă potrivit ministrului, „obiectivul partidului este ca Ion Ceban să nu mai fie primar” după alegerile din 2023. Declarațiile au fost făcute luni seara, 19 septembrie, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

„Obiectivul partidului (PAS n. red.) este ca Ion Ceban să nu mai fie primar după 2023. Noi vom face tot posibilul ca dl Ion Ceban să nu mai fie primar după 2023. (…) Vom face toate calculele necesare și vom lua deciziile necesare ca să dăm Chișinăului un primar pro-european. (…) Partidul are anumite proceduri prin care se decide candidatul”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

La sfârșitul lunii august 2022, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională” și că va candida, în 2023, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău.

VIDEO Primarul pro-rus al capitalei, Ion Ceban, care anterior și-a luat concediu pentru a-l susține pe Dodon în campania electorală, anunță lansarea Partidului Mișcarea Alternativă Națională: „Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă și pentru asta vom lupta și acționa”

În 2019, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău. Ceban l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, care a acumulat 47,61%, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga, ales primar al municipiului Chișinău. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor. Cu 2 săptămâni înaine de alegerile prezidențiale din 2020 însă, Ion Ceban a anunțat că își ia concediu pe cont propriu pentru a-l susține pe Igor Dodon.

Este considerat un apropiat al lui Igor Dodon, alături de care a apărut în mai multe ipostaze și cu care regulat a ținut ședințe la sediul Președinției, pe când Dodon era președinte, despre situația din municipiu.