Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Militarii Armatei Naționale, gata să…

Militarii Armatei Naționale, gata să plece în Kosovo

Astăzi, 6 iunie, la Ministerul Apărării, s-a desfășurat ceremonia de detaşare a celui de-al treilea contingent al Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR din Kosovo.

La eveniment a participat conducerea Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major, reprezentanţi ai corpului diplomatic civil şi militar, precum şi familiile ofiţerilor şi subofiţerilor care vor pleca în Kosovo.

Ambasadorul SUA James D. Petit a menţionat că militarii moldoveni sunt recunoscuţi pe arena internaţională ca participanţi competenţi şi calificaţi pentru operaţiuni multinaţionale. „Cetăţenii R. Moldova se pot mândri cu forţe armate instruite şi pregătite pentru orice misiune”, a spus James D. Petit.

La rândul său, ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata, a apreciat participarea Moldovei la Multinational Battle Group West al grupării KFOR. „Suntem mândri de posibilitatea de a asista şi acest nou contingent, care, la fel ca cele precedente, se va dovedi a fi bine pregătit pentru această operaţiune şi pentru asistenţa activă pe care o va acorda populaţiei din regiune”, a specificat Enrico Nunziata.

Viorel Cibotaru, ministrul Apărării, a declarat, în cadrul ceremoniei, că ţara noastră, în calitate de membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite, este „un actor activ în promovarea păcii stabilităţii şi securităţii în lume”.

Cel de-al treilea contingent al Armatei Naţionale, care va pleca în Kosovo duminică, 7 iunie curent, este format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de 33 de militari, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.

Misiunea contingentului KFOR-3, dislocat în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, din localitatea Pech, Kosovo, va dura şase luni.