Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Majoritatea parlamentară este gata pentru…

Majoritatea parlamentară este gata pentru organizarea referendumului

Majoritatea parlamentară este gata să organizeze referendumul pentru alegerea directă a președintelui țării. Decizia majorității a fost enunțată de speakerul Parlamentului Andrian Candu.

„Deși am avut mai multe dezbateri în cadrul majorității, acesta nu este o decizie susținută de toți colegii. Suntem de acord și acceptăm organizare unui referendum constituțional privind votul direct a președintelui țării de către cetățeni. Pentru a facilita eforturile grupurilor d einițiativă care colectează semnături, facem oferta de a aproba această decizie în Parlament chiar în cadrul primelor ședințe a sesiunii primăvară – vară”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului s-a referit și la revendicările protestatarilor referitor la demiterea unor șefi ai instituțiilor de stat. Acesta a menționat că mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale expiră în luna februarie, de aceea oferă dreptul grupurilor protestatare de a avea reprezentanți la CEC.

„Intenția este de a reforma CNA, CNI și evident prin concurs public de a identifica conducerea acestora. Cu referire la Procuratura Generală, suntem în plin proces de aprobare a unei reforme a PG, care o să presupună și o altă modalitate și alți termeni de numire a procurorului general și a procurorilor în mod individual. Conducerea Băncii Centrale deja este în demisie, urmează ca acum în februarie să numim un nou guvernator și să suplinim alte funcții vacante în conducerea BNM.”, a menționat Andrian Candu.

Referitor la eliberarea lui Petrenco,  Andrian Candu a precizat că nu ține de Parlament de a interveni. În schimb, a propus liderilor protestatarilor crearea unei Comisii parlamentare speciale care să monitorizeze cum evoluează acest caz, inclusiv în conlucrare cu partenerii externi și societatea civilă, astfel încât sa fie preîntâmpinat orice abuz.

Acesta a respins acuzațiile că poliția ar fi intervenit brutal pentru reprimarea protestelor, respectiv, nu ar fi oportună demiterea ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

„Teza că prin demiterea guvernului și neînvestirea altuia ar putea genera imediat anticipatele e falsă, dacă azi guvernul ar intra în demisie, abia după 3 luni am fi în situația să discutam despre anticipate. Așadar, această revendicare, de dizolvare a Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, nu tine de voința noastră politica, ci de cadrul legal”, a adăugat Candu.

Acesta a menționat că liderii celor trei grupuri de protestatari au fost invitați la dialog, aceștia însă nu au dat curs invitației.