Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu, despre „adevăratul motiv”…

Maia Sandu, despre „adevăratul motiv” pentru care Igor Dodon și PSRM se opun Legii organizațiilor necomerciale

Președinta PAS, ex-premierul Maia Sandu, susține că socialiștii și președintele R. Moldova, Igor Dodon, se opun adoptării Legii organizațiilor necomerciale deoarece șeful statului „nu va mai putea face campanie electorală folosind „fundația de caritate” a Galinei Dodon”.

„Pentru că proiectul noii legi spune clar că organizațiile neguvernamentale, inclusiv fundațiile, nu pot susține material și gratuit partidele politice și candidații care se implică în campanie electorală. Acesta este adevăratul motiv din care Igor Dodon și guvernul lui dau cu piciorul la 1 miliard 500 milioane de lei de la Uniunea Europeană, bani care ar trebui să susțină economia și oamenii nevoiași. O dovadă în plus a acestui lucru este faptul că în Parlament PSRM insistă că, chiar dacă se votează, legea trebuie pusă în aplicare doar de la 1 ianuarie 2021, adică după alegerile prezidențiale. Să fie clar – dacă legea intră în vigoare din ianuarie, atunci și banii vor veni în ianuarie”, consideră politiciana.

Președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a precizat că deputații socialiști nu vor vota pentru acest proiect „în varianta actuală”.

„Proiectul de lege cu privire la ONG-uri oferă dreptul partidelor politice să-și creeze asociații, care să lucreze gratis pentru aceste formațiuni. În condițiile în care ONG-urile pot fi finanțate din exterior, există riscul ca forțele străine să îngenuncheze poporul, prin finanțarea indirectă a partidelor politice. Dacă se dorește ca partidelor politice să li se ofere dreptul de a crea asociații obștești, acestea trebuie strict reglementate în legea cu privire la partidele politice, inclusiv la partea ce ține de finanțarea acestora, care trebuie să fie transparentă și exclusiv din surse interne”, a notat deputatul pe pagina sa de Facebook.

Opoziția parlamentară a acuzat majoritatea parlamentară de tergiversare a adoptării Legii cu privire la organizațiile necomerciale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE.

Organizațiile societății civile au lansat anterior un apel public prin care a salutat intenția Parlamentului de a relua procesul de consultare și definitivare a proiectului de lege cu privire la organizațiile necomerciale. Acestea au precizat că proiectul transpune cele mai bune practici și standarde cu privire la libertatea de asociere recomandate de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR:

„Acesta simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale și înlătură structura rigidă de organizare internă impusă de legislația actuală. Proiectul limitează posibilitățile de a exercita presiuni asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizațiilor necomerciale de către anumite categorii de persoane. În ceea ce privește activitatea politică, acesta instituie interdicția absolută pentru organizațiile necomerciale de a susține candidații în alegeri și instituie limite clare privind relațiile dintre organizațiile necomerciale și partidele politice. Proiectul, de asemenea, instituie legislația cadru privind finanțarea sau susținerea de către stat a organizațiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de legislația actuală. Acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora”.

Adoptarea Legii organizațiilor necomerciale face parte din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justiției în martie 2016, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile.