Principală  —  IMPORTANTE   —   Chicu se pronunță împotriva Legii…

Chicu se pronunță împotriva Legii cu privire la organizațiile necomerciale: Sper că Parlamentul nu va admite votarea acestei legi

În timp ce opoziția parlamentară cere întrunirea în ședință pentru votarea în cea de-a doua lectură a Legii cu privire la organizațiile necomerciale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE, premierul se pronunță împotriva acestei legi și spune că speră ca deputații nu o vot vota.

„Legea respectivă nu era în setul inițial de condiționalități pentru tranșa a doua. Aceasta a apărut în cele opt condiționalități înaintate de UE în februarie. Din start am spus că din cele opt o să implementăm acele care sunt pregătite sau vin în interesul R. Moldova. Șapte sunt îndeplinite și am raportat acest lucru comisarilor europeni”, a declarat premierul în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Șeful Executivului a mai precizat că este de părerea că în redacția actuală, votată în prima lectură în 2018, legea nu poate fi votată și în lectura a doua.

„Această lege înseamnă imixtiune directă de pe extern în treburile interne ale R. Moldova. Sunt articole care permit finanțarea directă a activității politice prin intermediul organizațiilor necomerciale, ceea ce înseamnă imixtiune în viața politică a R. Moldova. Nu știu ce decizie vor lua deputații, dar eu vreau să cred că toți deputații din Parlament înțeleg aceste lucruri și cei care țin la statalitatea R. Moldova, nu vor admite votarea acestei legi”, a subliniat premierul.

Opoziția parlamentară a acuzat anterior majoritatea parlamentară de tergiversare a adoptării Legii cu privire la organizațiile necomerciale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE.

Organizațiile societății civile au lansat anterior un apel public prin care a salutat intenția Parlamentului de a relua procesul de consultare și definitivare a proiectului de lege cu privire la organizațiile necomerciale. Acestea au precizat că proiectul transpune cele mai bune practici și standarde cu privire la libertatea de asociere recomandate de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR:

„Acesta simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale și înlătură structura rigidă de organizare internă impusă de legislația actuală. Proiectul limitează posibilitățile de a exercita presiuni asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizațiilor necomerciale de către anumite categorii de persoane. În ceea ce privește activitatea politică, acesta instituie interdicția absolută pentru organizațiile necomerciale de a susține candidații în alegeri și instituie limite clare privind relațiile dintre organizațiile necomerciale și partidele politice. Proiectul, de asemenea, instituie legislația cadru privind finanțarea sau susținerea de către stat a organizațiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de legislația actuală. Acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora”.

Adoptarea Legii organizațiilor necomerciale face parte din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justiției în martie 2016, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile.