Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Usatîi, după hotărârea CtEDO:…

LIVE Usatîi, după hotărârea CtEDO: Ne vom adresa la Procuratura Generală

Renato Usatîi consideră că Parlamentul ales în 2014 a fost nelegitim, iar după acesta, respectiv, și cel ales în 2019. Acesta a anunțat că se va adresa la Procuratura Generală pentru a-l atrage la răspundere pe Vlad Plahotniuc, care, potrivit lui, ar fi condus „gruparea” care a făcut ca partidul „Patria” să fie scos din cursă în 2014, dar și pe alte persoane implicate, printre care Vlad Filat, Iurie Ciocan și Mihai Poalelungi.

Formațiunea „Patria” și Partidul Nostru vor fuziona, iar banii din urma hotărârii CtEDO pentru prejudiciu moral – 7.500 de euro – vor merge către spitalul municipal din Bălți, a mai menționat politicianul.

Liderul Partidului Nostru afirmă că principalul beneficiar al scoaterii formațiunii „Patria” din cursă a fost Igor Dodon, care conducea PSRM, cel mai „convenabil” pentru Plahotniuc.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a emis astăzi hotărârea în dosarul Partidului „Patria”, din lista căruia făcea parte și Renato Usatîi, prin care formațiunea a fost exclusă din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din motiv că a folosit mijloace bănești cu provenienţă din străinătate.

Curtea a concluzionat că ingerința în drepturile electorale a reclamanților nu a respectat standardele impuse de Articolul 3 din Protocolul nr. 1. În particular, excluderea partidului reclamant din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului, și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare.

Curtea a acordat partidului reclamant 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 8.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.