Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului: proiectul de…

LIVE Ședința Parlamentului: proiectul de lege care prevede interzicerea participării la alegeri a membrilor fostului partid Șor, pe ordinea de zi

Sursa: Parlamentul R. Moldova/ Flickr

Legislativul de la Chișinău se întrunește joi, 13 iulie, în ședință. Deputații urmează să examineze 14 subiecte, inclusiv Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (implementarea unor considerente conținute în Hotărârea Curții Constituționale nr.10/2023 privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”).

Astfel, potrivit președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, care a confirmat pentru ZdG că urmează să fie modificat articolul 13, nu articolul 16, așa cum este indicat în proiectul de lege, fiind adăugată restricția de a candida la alegeri, pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, pentru „persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.”

Totodată, atributele partidelor politice declarate neconstituționale prin hotărâre a Curţii Constituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale şi alţi concurenți electorali. În cazul în care se constată utilizarea unor asemenea atribute, acesta constituie temei pentru refuzul înregistrării partidului politic de către Agenţia Servicii Publice în conformitate cu art. 8 alin. (3) sau, după caz, pentru refuzul înregistrării de către Comisia electorală centrală a blocului electoral sau a altui concurent electoral în conformitate cu prevederile art. 64 şi 68 din Codul electoral.