Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Persoanele care au fost membre…

Persoanele care au fost membre ale unui partid declarat neconstituțional nu vor putea candida la alegeri pe o perioadă de 3 ani: Proiect de lege, înregistrat la o lună după ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional

Sursa: colaj ZdG

Un proiect de lege ce prevede restricționarea depunerii candidaturii la alegeri a persoanelor care au fost membre ale unui partid declarat neconstituțional urmează a fi examinat în plenul parlamentului. Proiectul a fost elaborat la aproape o lună după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat formațiunea politică „Șor”, condusă de fostul deputat fugar Ilan Șor, drept neconstituțională. 

Președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlamentul R. Moldova, Olesea Stamate, care este una din persoanele care a elaborat proiectul de lege, a confirmat pentru ZdG că ar putea fi modificat articolul 13, fiind adăugată restricția de a candida la alegeri, pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, pentru „persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.”

232.2023.ro by Ziarul de Gardă on Scribd

Olesea Stamate a dat detalii și într-o postare pe Facebook:

„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discreditează însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, scrie Olesea Stamate.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

Pe 19 iunie 2023 Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat.

Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații Partidului „Șor” au devenit parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi.

Totuși, pe 27 iunie, Ilan Șor a publicat o „declarație-acord” potrivit căreia reprezentanții partidelor politice Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul Moldovenesc „Ai noștri” au constituit blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R”. Numele lui Ilan Șor nu este menționat, deși pe pagina web a partidului Șor, într-un comunicat de presă, este indicat că „în ceea ce îl privește pe Ilan Șor, el va avea rolul de coordonator politic în activitatea blocului”.