Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședință la Parlament: Proiectul…

LIVE Ședință la Parlament: Proiectul cu privire la modificarea bugetului, votat în lectură finală

Aleșii poporului s-au întrunit, joi, 23 aprilie, în ședință la Parlament. Pe agendă sunt programate cel puțin șapte subiecte.

Printre subiectele programate pe agendă sunt Proiectul de ratificare a împrumutului rusesc, Proiectul de lege privind atragerea împtumutului din parte Fondului Monetar Internațional (FMI), dar Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020.

Cronologia ședinței Parlamentului/ Live text:

Ora 19:17 Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, prezintă în plen Poiectul de Lege pentru modificarea Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2020. Detalii aici

–––––-

Ora 19:15 Cu 58 de voturi, Proiectul de lege privind modificarea Legii Bugetului de stat pentru anul 2020 a fost votat în lectura a doua, lectură finală.

Ora 19:04 Înainte de procedura de vot, Membrii Grupului Pro Moldova au părăsit sala în semn de protest.

Ora 18: 15 Înainte ca proiectul de lege privind modificarea Legii Bugetului de stat pentru anul 2020 să fie supus votului, în plen au loc luările de cuvânt.

Ora 18:05 Comisia Economie, Buget și Finanțe propune proiectul spre examinare și adoptare în prima și a doua lectură.

Principale modificări și rectificări la buget:

Ora 16:58 A început runda de întrebări și răspunsuri pe marginea proiectului privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020.

Ora 16:41 Premierul Chicu prezintă „Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr.172/2019”. Detalii aici

–––––

Ora 16:39 Cu 59 de voturi, Proiectul cu privire la instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător, criticat dur de opoziție, a fost votat în lectură finală.

Ora 16:25 Amendamentele înainte de către deputatul PPDA, Alexandru Slusari, pe marginea proiectului cu privire la instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător, nu au fost susținute în plen.

Ora 16:22 Amendamentele înainte de către deputatul Pro Moldova, Andrian Candu, pe marginea proiectului cu privire la instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător, nu au fost susținute în plen.

Ora 16:17 Fracțiunea PDM anunță că va susține proiectul nr. 155 cu privire la instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător.

Ora 16:08 Fracțiunea PSRM va susține „Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative”.

Ora 15:58 Grupul Pro Moldova a declarat că nu va susține proiectul nr. 155 cu privire la instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător.

Ora 15:45 Deputații din fracțiunea PPDA au declarat că nu vor susține proiectul „Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative (Codul fiscal-art.5, 12, 19, 20 ș.a.; Legea cu privire la tariful vamal-art.28; anexa nr.2; Legea privind sistemul public de pensii”.

Ora 15:39 Înainte de procedura de vot, au loc luările de cuvant pe marginea proiectului.

15:28 Comisia Economie, Buget și Finanțe susține și propune proiectul spre aprobare în prima și a doua lectură, lectură finală.

14: 28 A început runda întrebări – răspunsuri pe marginea proiectului cu privire la instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător.

14:09 Premierul Chicu prezintă Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative (Codul fiscal-art.5, 12, 19, 20 ș.a.; Legea cu privire la tariful vamal-art.28; anexa nr.2; Legea privind sistemul public de pensii.

Prevederile proiectului:

––––––

14:07 Cu 85 de voturi, proiectul 160 a fost votat în lectura a doua, lectură finală.

Ora 14:06 Cu 85 de voturi, proiectul 159 a fost votat în lectura a doua, lectură finală.

Ora 13: 54 Comisia Econimie, Buget și Finanțe a propus adoptarea proiectelor 159 și 160 cu privire la împrumutul din partea FMI, în două lecturi.

Ora 13:45 Deputații din fracțiunea PPDA au anunțat că vor susține proiectul privind împrumutul de stat din partea FMI.

Ora 13:32 A început runda întrebări – răspunsuri pe marginea proiectul privind împrumutul de stat din partea FMI.

Ora 13:26 Premierul Chicu prezintă proiectele:

Proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea
Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de
creditare rapidă (RCF). Detalii aici

Proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea
Fondului Monetar Internațional prin intermediul instrumentului de
finanțare rapidă (RFI). Detalii aici

Ora 13:25 Deputații examinează subiectele 2 și 3 din ordinea de zi.

––––––

Ora 13:22 Cu voturile a 56 de deputați, proiectul cu privire la ratificarea împrumutului rusesc a fost votat în lectură finală.

În timpul procesului de vot, deputații din opoziție au strigat „rușine, rușine”.

Ora 13:20 Proiectul privind împrumutul rusesc a fost votat în prima lectură de majoritate deputaților.

Ora 13:05 Înainte de procedura de vot, deputații PPDA și PAS au cerut renogocierea acordului de împrumut rusesc.

Ora 12:48 Grupul Pro Moldova nu va susține proiectul privind ratificarea împrumutului rusesc.

„Cerem votul nominal pentru ratificarea acestui acord”, a declarat Andrian Candu.

Ora 12:35 Înainte ca proiectul să fie supus votului, în plenul Parlamentului au loc luările de cuvânt.

Ora 12:26 Fracțiunea Partidului Politic Șor a declarat că se va abține de la votul proiectului cu privire la ratificarea acordului de împrumut rusesc.

Ora 11:58 Comisia Economie, Buget și Finanțe prezintă amendamentele înaintate la proiectul privind împrumutul rusesc.

Amendamentul înaintat de PAS nu a întrunit numărul de voturi necesare.

Amendamentul înaintat de PDM a fost susținut de Parlament.

Ora 11:22 A început runda întrebări – răspunsuri pe marginea proiectului cu privire la împrumutul rusesc.

Andrian Candu, deputat Pro Moldova: „Noi în Parlamentul R. Moldova așa acorduri nu am mai văzut. Dați-ne un exemplu de așa acord”.

Ion Chicu, premier R. Moldova: „Acest acord este încheiat in interesul R. Moldova si vă rog să mă credeți și să votați acest acord”.

––––-

Ulanov Denis, deputat partidul Șor: „Pe ce va fi cheltui acest credit? Unde anume vor merge acești bani?”

Ion Chicu, premier R. Moldova: „În acord scrie că banii vin pentru finanțarea necesităților bugetului R. Moldova, iar asta înseamnă și investiții capitale. Distribuirea acestor bani va fi aprobată de Parlament”.

––––-

Moțpan Chiril, deputat ACUM: „Nu sunt clare condițiile acestui acord. Acordul a fost pregătit cu participarea Ministerului de Externe, cu participarea experților?”

Ion Chicu, premier R. Moldova: „Acest acord nu atentează la securitate economică a R. Moldova. Negocierile au fost purtate de specialiști, în conformitate cu legea”.

––––-

Dumitru Alaiba, deputat PAS: „De ce a fost inclus faptul că statul Republica Moldova va prelua datoriile unor agenți economici care s-au împrumutat de la băncile rusești, în cazul în care aceste împrumuturi au fost coordonate cu partea moldovenească? O astfel de clauză Federația Rusă nu a impus-o niciunei țări cu care a semnat acorduri de finanțare.  Unica țară căreia Federația Rusă i-a impus această condiție este Republica Moldova. De ce? Vă rog doar să ne răspundeți sincer.”

Ion Chicu, premier R. Moldova: „Eu doar sincer, sincer cu dvs sunt. Sunt articole care se negociază. Doar cu acordul dvs. se va ratifica acest acord. Eu am impresia că am răspuns la această întrebare”.

Ora 11:14 Premierul Chicu prezintă, de la tribuna principală a Parlamentului, „Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

„Sunt bucuros că măcar din a treia tentativă am acces la această tribună și vă pot prezenta ceea ce sunt sigur că prezintă interes pentru cetățenii R Moldova”, a declarat Chicu.

Ora 11:08 Deputații din opoziție se declară nemulțumiți de aprobarea noului regulament și susțin că actualul regulament al Parlamentului trebuie respectat.

„Repuneți la vot această propunere. Nu încălcați regulamentul stipulat de lege”, a declarat Alexandru Slusari.

Ora 11:01 Parlamentul a votat un nou regulament pentru desfășurarea ședinței de astăzi.

Nu este corect să întindem prea mult ședința de astăzi, vă propunem să aprobăm următorul regulament pentru ședința de astăzi:

Se propune ca fiecare proiect de lege să fie prezentat cât mai succint, 15 minute. Pentru runda de întrebări-răspunsuri la punctele 4, 5 – o oră, pentru restul subiectelor – câte 30 de minute. Se propune să nu mai facem pauze la infinit. La fiecare propunere să fie câte o luare de cuvânt din partea fiecărei fracțiuni sau grup parlamentar”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Ora 10:29 În timp ce premierul Chicu se pregătea ca să mearga la tribuna principală pentru a prezenta proiectele, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi a solicitat o pauză de 30 de minute. Astfel, deputații au luat o pauză de jumătate de oră.

Poate vă duceți pe rând, câte unul ca să faceți declarații pentru presă? Regulament, se acordă o pauză de 30 de minute. Așa este la Parlament, domnule Chicu”, a declarat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Ora 10:29 Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a venit personal la Parlament ca să prezinte în plen proiectele cu privire la împrumutul rusesc și cel din partea FMI.

Premierul Chicu a venit personal ca să prezinte proiectele. A fost solicitarea dumnelui”, a declarat președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Ora 10:27 Ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi a fost aprobată.

Ora 10:25 Deputații PAS au cerut invitarea Ministrul Economiei, ministrului de Externe și ministrului Agriculturii la ședința Parlamentului. Propunerile nu au întrunit numărul necesar de voturi.

„Ministrul Economiei să ne prezintă acțiunile pe care le întreprinde cu privire la micile companii. Ministru de Externe să vină si să ne explice procesul de negociere a acordului”, a declarat deputatul PAS Igor Grosu.

Ora 10:20 Și fracțiunea PAS cere excluderea subiectul nr. 1 de pe agendă – Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova. Propunerea PAS nu a obținut voturile necesare.

Ora 10:14 Membrii Grupului parlamentar Pro Moldova au solicitat excluderea subiectul nr. 1 de pe agendă – „Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat”. Propunerea Pro Moldova nu a întrunit numărul necesar de voturi.

„Am depus o sesizare la Curtea Constituțională. Astfel, pâna cand CC nu se va pronunța, Parlamentul nu are voie să se pronunțe și să voteze acordul. Nu vă grăbiți. Este foarte important să avem avizul CC”, a declarat deputatul Pro Moldova, Sergiu Sîrbu.

Ora 10:09 Deputatul PSRM, Ștefan Gațcan, ales în circumscripția uninominală nr. 38 Hîncești a fost prezentat în plenul Parlamentului.

Ora 10:08 A început ședința. 91 de deputați participă la ședința.

Agenda integrală poate fi consultată AICI.