Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE / Prima ședință a…

LIVE Prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă

După o lună de vacanță, deputații revin la muncă. Astăzi, 4 septembrie, are loc prima sedință a Parlamentului din sesiunea de toamnă – iarnă.

15:30: Ședinta Parlamentul s-a încheiat.

15:26: Ultimul proiect de lege aprobat de legislativ este cel privind demisia unui deputat în Parlament. Este vorba despre socialistul Victor Gaiciuc. Proiectul a fost aprobat de majoritatea deputaților.

15:22: Următorul proiect de pe ordinea de zi care urmează să fie examinat este proiectul de hotarâre privind demisia unui deputat în Parlament. Proiectul a fost aprobat de majoritatea deputaților.

„Este vorba despre colegul nostru Vladimir Țurcan, care la 16 august a fost ales într-o altă funcție, incompatibilă cu cea de deputat”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea.

15:20: Următorul proiect de pe ordinea de zi este Proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului nr. 48/2019 pentru constituirea Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional intreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale ( art.1 ) .

Inițiatorul proiectului, Sergiu Litvinenco a cerut ca deputatul ACUM, Mihai Papșoi, să facă parte din această comisie. Propunerea, însă, a stârnit un val de replici între Sergiu Litvinenco și democratul Sergiu Sîrbu.

Membrii în cauză, am aflat că unii au fost invitați în calitate de martori la Procuratură pentru a depune marturii într-un dosar. Nu vedeți aici conflicte de interese? Membrii acestei Comisii care depun marturii pentru intimidarea opoziției pot face parte din aceasta Comisie”, a declarat democratul Sergiu Sîrbu.

Nu există nicio intimidare a opoziției. Comisia va investiga ce s-a intamplat în perioada 8 – 14 iunie, atunci cand PD a încercat un puci. Această comisie urmează să ne explice noua ce au facut sau nu au facut atunci autoritațile. Dacă au fost respectate sau nu legile”, i-a răspuns Litvinenco.

Văd că vă contraziceți. Trebuie să schimbați denumirea acestei Comisii. Va propun ca această comisie să poarte denumirea de Comisie parlamentara pentru elucidarea evenimentelor din perioada 8 – 14 iunie”, a spus Sîrbu.

La final, proiectul a fost aprobat.

15:18: Inițiativa legislativă privind anularea facilitaților fiscale a fost votată în lectură finală. Pentru au votat 54 de deputați.

15:15: Proiectul privind modificarea legii Bugetului de Stat a fost votat. Cu 54 de voturi proiectul a fost aprobat în lectură finală.

15:13: Ordinea de zi propusă constituie 5 subiecte. Ordinea de zi a fost aprobată de majoritatea deputaților prezenți la sedință.

15:12: Curtea Constituționala a validat mandatele urmatorilor trei deputați Ruxanda Glavan, din partea PD, Serghei Cataranciuc, blocul ACUM și Igor Himici, Partidul SOR.

15:10: Secretariatul anunță prezența. Din cei 97 de deputați, sunt prezenți 81 de deputați. 16 lipsesc.

15:02: A început ședința Parlamentului. Președintele legislativului Zinaida Greceanîo face glume pe seama colegilor sai.

În concediu ceva s-a întamplat cu disciplina. Unde suntețî? Mă refer insclusiv și la colegii mei din partid. Mă roagă cei de la Secretariat să așteptăm 5 minute”, a declarat Zinaida Greceanîi.